2021. május. 18., kedd - Erik, Alexandra.
hirdetés
hirdetés

Terjed a Patient Blood Management program

Az Európa több országában már bevált Patient Blood Management program hazánkban is terjed, s így tovább csökkenhet a vérszükséglet, írja a Magyar Nemzet.

– Bár azt mondják, hogy a segíteni akarás a nőkben erősebb, Magyarországon a véradók kétharmada mégis férfi – mondta el a lapnak Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese. Ismertetése szerint egyre jellemzőbb, hogy a fiataloknál is megjelenik a közösségért való felelősségvállalás. Az iskolázottságtól nem függ a véradói aktivitás, ám az megfigyelhető, hogy a falvakban többen adnak vért, mint a városokban, és a sor végén van Budapest. A megyék közül Győr-Moson-Sopron, Vas, Csongrád és Bács-Kiskun lakosai az országos átlagnál jóval aktívabbak e téren – állítja a szakember.

Nagy Sándor szerint a vérellátás az elmúlt években több szempontból is fejlődött, biztonságosabbá vált. A vérkészítmény előállításának területén előreléptek azzal, hogy megváltoztattak egy technológiai eljárást, így a betegek gyorsabban jutnak fehérvérsejt-mentesített készítményhez, mint korábban, valamint a trombocita (vérlemezke) előállítása is sokkal hatékonyabbá vált. Ezek mellett idén január­tól vezették be a készítmények úgynevezett PCR-alapú vizsgálatát (molekuláris biológiai technológia) és a véradók kötelező vörösvérsejt-ellenes antitestszűrését, amelyekkel még biztonságosabb a vérellátás.

– Azontúl, hogy vérellátó szolgálatként vért veszünk és dolgozunk fel, az ország legnagyobb részében mi végezzük a vércsoportvizsgálatokat, amelyeket egyre több helyen automatizáltunk – tette hozzá a főigazgató-helyettes.

A Patient Blood Management (PBM) program ígéretes eszköz arra, hogy a vérkészítmény-szükséglet csökkenjen. A program lényege, hogy a beteget a lehető legnagyobb biztonságban tudják megoperálni és transzfúzió helyett a saját vérével „gazdálkodjanak”. Ez magában foglalja a páciensek előkészítését a műtétekre, a beavatkozások közbeni vérveszteség csökkentését, valamint a műtét után felmerülő kockázatok minimalizálását is. Nagy Sándor szerint a program akkor működik jól, ha a klinikusok kezdeményezik, hiszen ők tudják megmondani, mennyi vérre van szüksége a betegnek, az OVSZ pedig azt, hogy milyenre.

Néhány éve elérhetővé vált az irányított véradás is, ami azt jelenti, hogy a donor kinyilvánítja, kinek – általában családtagjának – szeretné adni a leadott vért.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.