hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az a biztos, ha a barátok adják össze a szükséges vért

Lassan általánosan ajánlott lesz a magyar kórházakban műtétre váró betegeknek, hogy az operáció előtt intézzenek maguknak vért – írja az Index.

Elő szokott fordulni, hogy az előre tervezett műtétre bejön a beteg, megvan a műtő, készen állnak az orvosok, de nem tudjuk elkezdeni, mert az Országos Vérellátó Szolgálat nem tud elegendő vért adni – ismerte el az Indexnek Sásdi Antal, a Péterfy kórház főigazgatója. Ez azonban egyáltalán nem csak a Péterfyben van így. „Ez a helyzet nálunk is, de az ország, sőt a világ szinte minden kórházában″ – mondta Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója is, aki szerint a kórházak vérigényét ma már nem tudják teljesen kielégíteni a vérkészletekből

A Péterfy főigazgatójának becslése szerint tíz előre kitűzött műtétnél átlagosan 2-3 esetben fordulhat elő, hogy vérhiány miatt el kell halasztani pár nappal az operációt, a sürgős, életmentő beavatkozásoknál azonban sohasem.

Természetesen nem a betegeknek kell magukkal vinniük egy zacskóban az ismerősök által összeadott vért. Ennek mára kialakult gyakorlata van, amit irányított véradásnak neveznek. A családtagok, barátok elmennek vért adni az Országos Vérellátó Szolgálathoz. Ott egy formanyomtatványon rendelkezhetnek arról, hogy a vért az ismerősük műtétjére ajánlják fel. Meg kell adni ehhez a beteg nevét, TAJ- számát, vércsoportját és a műtétet végző kórház nevét. A vért ezután az Országos Vérellátó Szolgálat 1-4 napon belül eljuttatja a megjelölt kórházba. Az sem feltétel, hogy megfelelő vércsoportú vért adjanak az ismerősök. Ilyenkor a leadott vért majd más vagy mások kapják meg, a betegnek pedig továbbítanak egy egységnyi megfelelő vércsoportú készítményt.

A véradók magántoborzásának számtalan módja alakult ki, derül ki az index.hu-n, így volt példa arra is, amikor a pap a a szószékről hirdette ki, hogy egyik hívüknek véradókra lenne szüksége.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink