hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Mihályi Péter: Nincs szükség finanszírozási reformra

Mihályi Péter, a Corvinus egyetem tanára a Klubrádióban arról beszélt, nem világos, hogy milyen finanszírozást szeretne a kormány.

A kórházak adóssága egy harminc éves történet, mindig megoldódik, a rendszer fenntartható. Az, hogy a kormány sokszor csak késve fizet, "nem szép, de minden év elején 0-ra állítják a számlákat" – mondta a közgazdász a Klubrádióban. Szerinte ezért nincs szükség finanszírozási reformra.

A kormány az egész állami kórházi finanszírozást központosítani akarja, ami Mihályi Péter szerint többek között a parkolást, az őrzést, a takarítást is magában foglalja, tehát ezekre nem a kórházak írnak majd ki közbeszerzést a tervek szerint, hanem a kormány egy központi közbeszerzést ír majd ki: "ennek semmi értelme, látszatcselekvés" – mondta Mihályi.

Az ellátandó lakosságszámon alapuló finanszírozási modell Mihályi szerint "rossz elgondolás", a kórháznak azt a beteget kell ellátnia, aki bemegy hozzá, és az állam majd azt kifizeti. Nem pedig fordítva, hogy az állam előre kifizeti a kórháznak, hogy majd valaki vagy bemegy a következő időszakban vagy nem: "ennek semmi értelme".

Mihályi emlékeztetett arra, hogy hasonló próbálkozások már korábban is voltak, többször próbáltak fejkvóta alapú finanszírozást, de nem működik. Például azért sem, mert a különböző városokban lévő kórházakban teljesen eltérnek a körülmények: a fővárosban például magasabbak a bérek, mint vidéken, így tart tőle, hogy az új rendszerben nem fogják kifizetni a magasabb bért, mert egy lakosra vetítve az magasabb, mint máshol. De megemlítette a villanyszámlát, ami szintén eltérhet egyes kórházak és települések között: ezek álcselekvések, mondta ismételten.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink