hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Mennyit visz az egészség?

13 milliárd forintot költenek havonta a 18 év 60 év közöttiek különféle pirulákra – derül ki a GKI és a PRÉMIUM Egészségpénztár kutatásából.

Ez idő alatt a fogorvosnál 7,6 milliárdot, a látszerészeknél 4,9 milliárdot hagynak, gyógyászati segédeszközökre pedig 2,1 milliárdot fordítanak. Átlagban ez azt jelenti, hogy aki az adott hónapban költ a célra, az egy hónap alatt átlagban medicinára 4500, fogorvosi kezelésre 29 400, szemüvegre és kontaktlencsére pedig 24 500 forintot ad ki. Az olyan, „egyéb” kategóriába sorolt gyógyászati segédeszközökre, mint például a vérnyomás- vagy vércukormérő, pedig átlagosan 16 000 forintot fordítanak.

A felmérés szerint az egészségpénztári tagok ezeknél az összegeknél is többet költenek egészségmegőrzési célokra, aminek több oka van.

Az egyik, hogy az egyéni befizetéseik utáni 20%-os adóvisszatérítés miatt eleve több pénzük marad e célra.

Egy másikra magyarázatra dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke hívta fel a figyelmet: „Látszólag többet költenek különféle egészségügyi szolgáltatásokra, a valóság azonban az, hogy - ugyan valóban jobban figyelnek az egészségükre -, sokszor nemcsak a saját, hanem az egész család egészségügyi kiadásait egészségpénztári keretből fedezik. Így az egész család fogászati kezelése, gyógyszervásárlásai, sőt akár a gyerekek pelenkája, tápszere után is élnek a 20%-os adókedvezménnyel.”

(forrás: GKI)
hirdetés

Könyveink