hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Listázással is vádolja Csató Gábor OMSZ főigazgató a kamarát

Az érintett orvosok nem szeretnék, hogy velük statuáljon példát a kamara – mondta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

– Amennyiben az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a Belügyminisztérium által kezdeményezett törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz. Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

– Húsz éve dolgozom az egészségügyben. Láttam külföldi rendszereket is, de sehol nem tapasztaltam, de még az OMSZ hetvenöt éves fennállása alatt sem fordult elő, hogy egy, a betegek érdekében hozott, törvényben rögzített intézkedést a kamara megpróbáljon érdekérvényesítésre felhasználni. A gond az, hogy már nem valamiért, hanem valami ellen cselekednek – részletezte. 

Hozzátette, akik részt vennének az ügyeleti rendszerben, azokat árulással vádolják meg. 

Az OMSZ főigazgatója példaként elmondta, gyermekügyeleti rendszerben érintett orvosok jelezték, hogy semmiképp nem szeretnének szembemenni a kamarával, de hivatásukat ellátnák, ezért inkább önkéntes alapon, ingyenesen letöltött munkaórákat ajánlottak fel a mentőszolgálatnak, hogy ez ne legyen a MOK által támadható.  

Ma reggel jelezték, hogy a győri kollégákkal egyeztetve visszaléptek ebből az önkéntes szerződésből is, mert nem szeretnének erre a csatamezőre tévedni. Ez elképesztő. Ők a betegekért szeretnének dolgozni, mi a mentőszolgálatnál szintén ezt a célt tartjuk szem előtt – mondta. Hozzátette, soha nem gondolta volna, hogy a kamara – amelynek az orvosok szakmai képviseletét kellene ellátnia – elkezdi gyűjteni „azon kollégák nevét, akik önkéntesen szeretnének szerződni a mentőszolgálattal”. 

Az érintett kollégák nem szeretnék, hogy velük statuáljon példát a kamara – mondta.

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink