hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Januárban érkező karácsonyi pénz

Még mindig akadnak olyan egészségügyi dolgozók, akik nem kapták meg teljes egészében azt az egyösszegű juttatást, amelyet karácsonyra ígértek nekik.

A jogszabály szerint azokat illeti meg a háromhavi pótléknak megfelelő összeg, akik a munkahelyi pótlékalap 36, 120 vagy 150 százalékát kapják. Attól függően, hogy ki melyik kategóriába tartozik, az egyszeri juttatás bruttó 21 600, 72 000 vagy 90 000 forint.

A minisztérium döntéshozói eredetileg 42 ezer érintettről beszéltek, végül azonban kiderült, hogy „rosszul számoltak", s valójában összesen 69 ezren jogosultak a pluszpénzre. Az egészségügyi intézmények elsőre azonban csak a 42 ezer főre jutó összeget kapták meg, így az nem volt elegendő ahhoz, hogy mindenkinek kifizessék a pluszpénz teljes összegét. Egyes helyeken azonban mégis átutalták a dolgozóknak a pénzt karácsony előtt, ott ugyanis az intézmé-nyek meghitelezték a hiányzó összeget.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: biztosan eljut majd a teljes összeg minden érintettnek, hiszen a pénzt a munkáltató nem fordíthatja másra. Az egészségügyben 69 ezer dolgozó jogosult az év végi juttatásra a jogszabály szerint

Mi is csak a szükséges forrás 60 százalékát kaptuk meg idejében, de úgy döntöttünk: megelőlegezzük a teljes összeget a dolgozóknak, és reménykedünk, hogy a különbözetet is elutalja az állam számunkra. Végül így is lett, a pénzt megkaptuk – mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a miskolci megyei kórház főigazgatója.

– Az intézmények különféle módon jártak el – fogalmazotta lap kérdésére Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Volt, amelyik valóban megelőlegezte a pénzt, így ott már karácsony előtt mindenki megkaphatta a neki járó összeget. Máshol azonban erre nem volt lehetőség, így ott a juttatásnak csak egy részét fizették ki a dolgozóknak tavaly év végén. – Lehetnek olyanok is, akik a pénz egy részét még most sem kapták meg.

hirdetés

Könyveink