hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

27 milliárd jut konszolidációra

Egészségügy: körvonalazódik az átfogó bérrendezés

Átfogó bérrendezésre tett ajánlatot Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Papp Magornak, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének egy olyan, csaknem három órás tárgyalást követően, amelyet egy az egészségügyi intézmények lejárt tartozásait lenullázó, 27 milliárdos konszolidációs összeg bejelentését szolgáló sajtótájékoztatót követően rögtönöztek. Arról, hogy felfüggesztik-e a felmondólevelek aktiválódását, később döntenek.

Váratlan fordulatokban gazdag napot könyvelhet el az egészségügy és az abban dolgozók egyaránt. Szócska Miklós államtitkár eredetileg ugyanis alapvetően azt az örömhírt szerette volna ma közzé tenni, hogy a kormány szerdai döntését követően újabb 27 milliárdos összeget juttatnak a helyenként igencsak kivéreztetett egészségügyi ágazatnak. A pénzt a kórházak lejárt adósságaik kifizetésére és a pótlékosztásból eddig kimaradtak érdekében használhatják fel, mivel azonban a döntés nyomán hosszú ideje először mód nyílik arra, hogy tiszta lappal, azaz nullszaldóval kezdjék az új évet, a konszolidációs összeg nyilvánvalóan a humánerőforrás krízis megoldását is szolgálhatja.

Cserháti Péter helyettes államtitkár emlékeztetett: az utóbbi két hétben ezzel már 64,1 milliárd forintra nőtt az egészségügynek adott pénz, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) még az év végéig utal az intézményeknek.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter helyett Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke vett részt a tájékoztatón, s egyebek mellett mérföldkőnek nevezte a bejelentést, emlékeztetve arra is: hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az év végére jó 60 milliárd forintra lesz szüksége az egészségügynek, s lám, az OEP-kassza megtakarításainak jóvoltából ezt a pénzt valóban az ágazatban hagyja felhasználni a kormány. 

A bejelentést hívatlanul megjelenve, ám végighallgatta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is néhány kollégájával. Azt gondolta tán: nem vezet az sehová, ha csak üzengetnek egymásnak az államtitkárnak arról, volt-e a rezidensekkel az utóbbi időszakban egyeztetés vagy sem. A felmondólevelek letétbe helyezését elindító rezidens-vezér a nagy bejelentés közepette még határozottan azt az álláspontot képviselte, hogy az valóban napokon belül megkönnyíti a kórházak helyzetét, de nyilvánvalóan nem oldja meg a szakorvosjelöltek és általában az orvosok bérproblémáit. Márpedig ők ezt a cél tűzték maguk elé a hamarosan aktiválódó felmondásokkal, s akciójuk eredményeképpen Orbán Viktor kormányfő utasította is két miniszterét, hogy dolgozzanak ki akciótervet az esetleges ellátási zavarok kezelésére, elkerülendő a korábban Szlovákiában kialakult helyzetet.

papp_magor

 

Arról tegnap azonban nem szólt még a miniszterelnök szóvivőjének bejelentése, hogy a kormány újabb 27 milliárdot szán az ágazatra, miként ennek közlésekor Szócska Miklós államtitkár sem beszélt arról, hogy a kabinet hosszabb távon jelentős összeget szán az orvosok bérének rendezésére is. Ma is tartotta magát ahhoz a mindig is alkalmazott módszerhez, mely szerint "nem ígérünk semmit, de mindent túlteljesítünk". Ezért a konkrét béremelési ajánlat is csak azt követően kerülhetett hát napvilágra, hogy az eredetileg meg sem hívott Papp Magort magához invitálta egy kis tárgyalásra, ha már ott van...

A kis tárgyalásból csaknem három órás egyeztetés sikeredett, amelynek részleteiről Papp Magor sem árult el részleteket. A beszélgetést követően  lényegében csak annyit közölt, hogy valódi összegekkel alátámasztott, általános bérrendezésre vonatkozó ajánlatot kapott Szócska Miklós államtitkártól, amelyről egyeztetnie kell kollégáival. Papp Magor egyeztetni kíván a Magyar Orvosok Szövetségével is, amely egy másik akcióval lényegében az ügyeleteket bénítaná meg azzal, ha az orvosok nem vállalnának "önkéntes túlmunkát". 

Egyedül ugyanis nem dönthet arról, hogy a javaslat hatására a rezidensek felfüggesztik avagy okafogyottnak minősítik-e eddigi akciójukat, melynek következtében január elsején több mint 2500 felmondás aktiválódna az egészségügyben, s március táján már bizonyosan komoly ellátási zavarok jelentkeznének.

Papp Magor gyors egyeztetéseket és hamarosan részletes tájékoztatást ígért. Azt ugyanis, hogy mi is a pontos javaslat, mennyi idő alatt, mennyivel nőhet az egészségügyiek bére, egyelőre senki nem árulta el. Az azonban nyilvánvalóvá vált, hogy világválság ide, világválság oda, egy lehetséges nagy hazai válság kirobbanása, az egészségügy valódi összeomlása előtt rövid idővel mégiscsak talált a kormány annyi pénzt, amely majd béremelésre fordítható.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink