hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

„Hiába váltanak le kórházigazgatókat, ettől nem javul a helyzet, ha kevés a pénz"

Jó lenne, ha a nagy centralizációs időszak után most decentralizáló is következne, mondja Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Népszavának.

Meglepte, hogy a belügyminiszter december végétől leváltott két tucat kórházigazgatót?

Nagyon váratlanul ért, és kellemetlen helyzetet jelent a szövetségnek, de az érintetteknek is. Reaktív helyzetben voltunk ebben az esetben.

Ha kérdezték volna, milyen tanácsot adott volna?

Azt, hogy a váltás ne előkészületlenül és semmiképpen ne januárban történjen meg. Ilyenkor nagyon sok változás zajlik egyidejűleg: évlezárás, évindítás, sok az új intézkedés. Sok olyan nehéz helyzet van a kórházakban, amelyek menedzseléséhez rutinos, hatékony vezetésre, főigazgatókra van szükség. A leváltások az állami kórházak negyedét érintik, az új főigazgatók kinevezése hosszú hónapokig, akár fél évig is elhúzódhat, ami a rendszer ütőképességét rontja. Magam nem hoztam volna ilyen döntést, de egy fenntartónak lehet ez a választása, és találhat hozzá megfelelő érveket is. Például azt, hogy legyen egy bizonyos kor limit. Ugyan nem tartom azt sem túlságosan szerencsésnek, ha 80 év körüli kórházigazgatók vannak, de az emberi képességek nagyon különbözőek. Ha megkérdeztek volna, azt javaslom, hogy legyen meghirdetve egy átmeneti idő, az alatt válasszuk ki az új vezetést, és egy jól menedzselt folyamatban adják át ezek a kórházvezetők a mandátumaikat. Voltak olyanok is a decemberben leváltottak között, akiket nem a koruk, hanem valami más, számunkra ismeretlen okból váltottak le.

Az érintett kórházigazgatók kértek öntől, a szövetségtől segítséget, támogatást?

Igen. Azért ez egy olyan kör, amiben megvannak az informális és a formális csatornák. A Kórházszövetségen keresztül igyekeztünk megköszönni a munkájukat. Követtük a sorsukat. Nagyon kiváló emberek, és nagyon rutinos vezetők vannak köztük, akik most is igyekeznek, és helyenként úgy tűnik, hogy kapnak is feladatokat.

Van még értelme főigazgatónak állni vagy mostanra kiüresedett ez a funkció?

Teljesen nem üresedett ki, de a mozgástér csökkent. Ebből többre lenne szükség a gazdálkodásban is. Jó lenne, ha nagy centralizációs időszak után most egy decentralizáló is következne és több döntés születne helyben. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink