hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Egészségipar

Hangjelzéssel riaszt a nedves pelenka

Mostantól újabb eszköz segítheti a szülőket és a gondozókat a szobatisztaságra nevelésben. A pelenkához kapcsolt érzékelő kedves dallammal reagál a pelenka nedvesedésére, ami hozzájárulhat a hólyagműködés tudatossá válásához.

Az ötlet nem vadonatúj, hiszen vizelettartási problémákkal küzdő, illetve mentális retardációban szenvedő gyerekek esetében korábban is próbálkoztak már hangjelzésen alapuló kondicionálással, a Neurology and Urodinamics című lapban most ismertetett vizsgálat volt azonban az első, melynek keretében közösségben élő, egészséges gyermekeknél tesztelték a módszert.

A probléma aktualitását az adja, hogy a szobatisztaságra nevelés egyre későbbi életkorra helyeződésével mára egyre több kisgyereknél akkorra tolódik e fejlődési szakasz, amikor napközben már több-kevesebb időt közösségben – gyermekmegőrzőben, játszóházban, bölcsődében vagy óvodában – töltenek. Míg az 1940-es években úgy gondolták, hogy 18 hónapos korban kell megkezdeni a szobatisztaság kialakítását, addig ez az életkor mára – részben az eldobható pelenkák, a korszerű mosóporok és az automata mosógépek nyújtotta kényelem miatt – 21–36 hónapra módosult. Az amerikai statisztikák szerint az 5 évesnél fiatalabb gyerekek körülbelül 60 százaléka tölti a napjait közösségben, ezért igen gyakran a gondozónőkre hárul a feladat, hogy kialakítsák a gyerekekben a szabályozott vizelet- és székletürítés igényét.

A mostani vizsgálat keretében 18 és 30 hónapos kor közötti gyerekeknél próbálták ki azt a pelenkát, mely a fül számára nem zavaró hangjelzéssel figyelmeztet a nedvesedésre. A pelenkát három héten át alkalmazták, és a két héttel később elvégzett elemzés szerint a „zenélő” pelenkát használó gyerekek 51,9 százalékánál alakult ki megbízható nappali szobatisztaság, míg a kontrollcsoportban ennek aránya mindössze 8,3 százalék volt.

Az „eseményre” figyelmeztető hangjelzés előnye, hogy a gyors pelenkacserével a gondozók gyorsan elejét vehetik a nedves pelenka viseléséből adódó nem kívánt pszichés következményeknek és bőrkárosodásnak, egyúttal alkalmas arra, hogy a kisgyerek figyelmét az aktuális tevékenységről az akaratlagos ürítés felé irányítsa, ami nagyban hozzájárul a hólyagműködés tudatosításához.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

hirdetés

Könyveink