hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

„Ha a megszabott ideig tart majd egy vérvétel, a betegek felét haza kell küldeni”

Elég, ha csak betartjuk a szabályokat, úgy is összeomlik az egészségügy – mondta Irinyi Tamás, a szakdolgozói kamara területi elnöke a delmagyar.hu-nak az ápolók bérkövetelései kapcsán.

A kamara megyei elnöke arról is beszélt a lapnak, hogy  a minimális megbecsültség miatt ez a pálya ma már kicsit sem vonzó a fiatalok számára. – Régen 5–7 ezer ápolót képeztek az országban évente, jelenleg kétszázat. Főiskolai végzettségű szakember pedig alig 100 kerül ki évente az iskolapadból. Többen mennek külföldre vagy nyugdíjba, mint ahányan a helyükre jönnek, így 7-8 év alatt 20 ezerrel lettek kevesebben. De a frissen végzettek sem tudnak elhelyezkedni, létszámstop miatt ugyanis szinte egyetlen intézmény sem hirdet felvételt – sorolta a problémákat Irinyi Tamás, aki arra is regált, hogy mit tesznek, ha a kormánynak adott egy év türelmi idő alatt sem rendeződik a bérük.

– Elég, ha csak betartjuk a szabályokat, úgy is összeomlik az egészségügy – fogalmazott. – Ha a megszabott ideig tart majd egy vérvétel, a betegek felét haza kell küldeni a rendelésről. Ha nem túlórázunk, miután átléptük a keretet, nem lesz, aki dogozzon. Ha ragaszkodunk az ápoláshoz szükséges, előírás szerinti tárgyi eszközökhöz, szintén megáll az élet. Felelőtlenség arra apellálni a végtelenségig, hogy mi úgyis mindig ellátjuk majd a betegeket.

(forrás: delmagyar.hu)
hirdetés

Könyveink