hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Ez lesz az egészségüggyel: 3 döntés, 7 tendencia, 5 forgatókönyv

Az Economist kutatórészlegének „Az egészségügy jövője Európában” című 2030-ig előre tekintő tanulmányát ismerteti az eski.hu.

Az egészségpolitika számára már jó ideje ismertek az európai egészségügy előtt álló kihívások – idézik fel a 28 vezető egészségügyi szereplő (finanszírozók, egészségügyi szolgáltatók, kórházak) véleményére épített dolgozatot. Számos ország kísérleteket is tett e nemkívánatos hatások legkülönfélébb reformok által történő megfékezésére vagy leküzdésére. Ám ezek egyike sem járt eddig sikerrel, annak ellenére, hogy mindezek az egészségügyi szektor legjobb gondolkodóinak bevonásával mentek végbe.

A most idézett jelentés készítői az európai egészségügy alakulásának legvalószínűbb hét tendenciáját figyelembe véve ötféle lehetséges forgatókönyvet vázolnak fel a szektor változására, ám a legvalószínűbb ezek valamilyen kombinációjának a bekövetkezése.

Az európai egészségügy jövőjét az fogja meghatározni, hogy a kormányok és a lakosság milyen válaszokat adnak a következő három alapkérdésre:

  • Állami vagy magán? (Azaz: melyik szektor dominálja a rendszert?)
  • Nemzeti vagy pan-európai? (Mennyire lesznek átjárhatóak a különböző országok egészségügyi rendszerei?)
  • Proaktív vagy reaktív? (Hogyan és mennyi jut a prevencióra?)

A szerzők az európai egészségügy hét lehetséges tendenciáját emelik ki a 2011 és 2030 közötti időszakra, nevezetesen:

  1. az egészségügyi kiadások növekedése tovább fokozódik
  2. elkerülhetetlen a szolgáltatások racionalizációja
  3. a háziorvosok kapuőri és koordinátori tevékenysége felértékelődik a multimorbid betegek kezelése során
  4. a preventív intézkedések, mint egészségmegőrző magatartásformák egyre fontosabbá válnak
  5. a kormányoknak meg kell találni a módját az egészségügyi adatok összegyűjtésének és átláthatóságának javítására, hogy befektetési döntéseiket megfelelő módon rangsorolhassák
  6. a betegeknek nagyobb felelősséget kell vállalniuk saját egészségükért, kezelésükért és gondozásukért
  7. az egészségügyi szakemberek szerepét jól körül kell határolnia az új szabályozásnak, és meg kell szüntetnie az orvosi kutatások mesterséges költségnövekedését

A tanulmány szerint a mai egészségpolitikai döntések hatására 2030-ra öt különböző forgatókönyv körvonalazódhat. Ezek közül vélhetően egyik sem lesz majd kizárólagos, hanem valamilyen ötvözetük érvényesülhet. Az öt forgatókönyv röviden a következő:

  1. A technológia diadala (a korai diagnózisok és az eredményes kezelések révén az emberek sokáig maradnak aktívak és termelékenyek)
  2. Létre jön egy Európai Szövetségi Egészségügyi Rendszer (harmonizálás, racionalizálás, integrálás)
  3. A hangsúly a prevencióra helyeződik át (megelőzés, immunizálás, életkörülmények és –módok javítása)
  4. A rászorulók megsegítése és az egyenlőtlenségek csökkentése kerül előtérbe (a kormányzati erőforrásokat a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak megsegítésére, tehát az idősek, szegények, mentális betegségben szenvedők és etnikai kisebbségek felé irányítják)
  5. A Laissez-faire forgatókönyv (e szerint 2030-ra a magánszektor venné át az egészségügyi ellátás finanszírozását, kivéve a legszegényebbek esetében)

Az egyes trendek részleteikben, az öt elképzelt forgatókönyv lehetséges veszélyei, illetve azok lehetséges finanszírozásának részletei az Economist Intelligence Unit anyagában olvashatóak – írja az eski.hu összefoglalója.

 

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink