hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

A társadalom szerint sem ússzuk meg az ötödik hullámot

A Pulzus Kutató felmérése szerint a magyarok döntő többsége arra számít, hogy a következő pár hónapban beüt az ötödik hullám, csak mindössze 7 százalékuk véli úgy, hogy megússzuk nélküle, írja a Napi.hu.

Éppen, hogy csak leszálló ágba fordult a pandémia negyedik hulláma, egyes szakemberek szerint már lehet készülődni az ötödikre, sőt, van olyan ország, ahol már küszöbön a járvány következő – sokak szerint soha nem látott magasságokba – emelkedő tendenciája.

A magyar lakosság 69 százaléka vélekedik úgy, hogy legkésőbb már 2022 tavaszán beindul a Covid-19 következő, ötödik hulláma – derül ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A lakosság kétharmada tehát borúlátó, az ötödik fertőzési vihar közeli kitörésére számítók nagyobb része, a megkérdezettek 43 százaléka már január-februárra, további 26 százalékuk pedig tavaszra teszi a megbetegedések újabb felfutását. Ezt nyárra vagy még későbbre várja 5 százalék, 7 százalékuk pedig úgy véli, nem lesz már további felfutás, 19 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni.

Korosztályos megoszlásban a 60 év felettiek a leginkább pesszimisták – vagy realisták? Mindenesetre körükben 71 százalékot tesz ki azok aránya, akik már legkésőbb tavaszra várják a járvány terjedésének újabb nagy felfutását. E csoporton belül is szembetűnő, hogy a legidősebbek mennyire borúlátóak: január-februári kitörésre 50 százalékuk számít, míg a fiatalabbak közül 41 (18-39 évesek), illetve 39 (40-59 évesek) százaléka.

Koruk szerint is kevés válaszadó gondolja úgy, hogy nyárig viszonylagos nyugalomban lehet élni és csak valamivel többen gondolják úgy, hogy később is elkerüli az országot a járvány.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink