hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Védettségi igazolvány: megosztott a magyar társadalom

A védettségi kártya harmadik oltáshoz kötését illetően tökéletesen megosztott a magyar lakosság, a szigorítást a felnőttek alig több mint fele, 54 százaléka támogatja, derül ki a Pulzus Kutató friss, a Napi.hu megbízásából végzett reprezentatív felméréséből.

Nemek szerint vizsgálva az eredményeket kiderül, hogy a férfiak nagyobb arányban támogatják a szigorítást, 61 százalékuk áll ki amellett, hogy a kártya érvényességét a harmadik oltáshoz kössék, szemben a nők 48 százalékos arányával. S míg a férfiak 39 százaléka elutasítanál ezt a fajta korlátozást, a nők közül minden második nem támogatja az ötletet.

Korcsoportonként egyértelműen látható, hogy a korral együtt nő a védettségi kártya és a harmadik oltás összekapcsolásának támogatottsága. Legnagyobb arányban a 60 pluszosok állnak ki az elképzelés mellett, közel kétharmaduk támogatna egy ilyen intézkedést, szemben a 18-39 évesekkel, akiknek csak a 45 százaléka tartja jó ötletnek a korlátozást.

A középkorúak, 40-59 évesek körében átlagos, 54 százalékos az intézkedés támogatottsága.

Ahogy nő a válaszadók iskolázottsága, úgy erősödik az elképzelés támogatottsága. A diplomások az átlagnál lényegesen nagyobb arányban, 70 százalékban helyeslik ezt a megoldást, 30 százalékuk volt elutasító, míg az érettségizettek 60 százaléka ítélne meg pozitívan egy ilyen intézkedést, 40 százaléka pedig nem tudna azonosulni ezzel.

Az alapfokon iskolázottak átlag alatti arányban (45 százalék) válaszolták, hogy támogatnák az ötletet, 54 százalékuk pedig elutasító választ adott.

Településnagyság szerint is szignifikáns eltérést mutatnak az eredmények. Az intézkedés bevezetése a budapestiek körében élvezi a legnagyobb, 70 százalékos  támogatottságot, a megyeszékhelyen élők közel 60 százalékban, az egyéb városok lakosai mintegy 50 százalékban, a községekben élők 46 százalékban állnak ki mellette.

A községben élők közel fele-fel arányban támogatnák, illetve utasítanák el a tervet, míg a budapestieknek csak a 30 százaléka volt elutasító állásponton.

További részleteket közöl a Napi.hu.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink