hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

"Kérheti a beteg, hogy az orvos ne hosszabbítsa meg a szenvedéseit"

Kereszty Éva, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának újonnan megválasztott elnöke az InfoRádió vendége volt.

Az 1997-es egészségügyi törvény leszögezi, hogy az orvosnak az egyik legalapvetőbb joga az, hogy lelkiismereti okból bármilyen beavatkozásban való részvételt megtagadhat, ami ellenkezik az ő lelkiismereti meggyőződésével – mondta Kereszty Éva Karsai Dániel ügyvéd eutanáziakérelme kapcsán, amely már a parlamentben is napirendre került. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke hozzátette, ez a szabály alapvetően a mesterséges terhességmegszakításra vonatkozott, de teljesen kiterjesztő értelemben használja a törvény. Ezért szerinte ha mód volna az aktív eutanáziára, az orvos megtagadhatná, ha nem akarna részt venni benne.

Az elnök hangsúlyozta, az eutanázia esetében az orvosok véleménye is megoszlik, mert két érv közül kell választani: a szenvedést meghosszabbítsuk-e mindenáron, mert az élet szentsége ezt jelenti, azzal szemben a másik álláspont szerint a szenvedést nem kell meghosszabbítani, és tisztelni kell a másik embert annyira, hogy az ő döntését elfogadjuk.

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke úgy véli, Magyarországon ennek a vitának egy része már lezajlott, mert például az egészségügyi törvény lehetővé tette azt, hogy a betegek visszautasíthassanak akár életmentő életfenntartó kezeléseket is. A kérdéssel az Alkotmánybíróság is foglalkozott, és azt állapította meg, hogy túl nehéz ilyen nyilatkozatot tenni, noha ez még nem a passzív eutanázia.

A jelenlegi magyar szabályok szerint azt lehet kérni, hogy engedjenek utat az orvosok a betegség természetes lefolyásának. "Lehet a betegnek hagyni, hogy aktív, heroikus orvosi beavatkozásokkal ne próbáljuk meghosszabbítani az életét, ha minden aktuális orvosi tudásunk azt mondja, hogy nem tudjuk megmenteni az életét, és minden kezelés mellett körülbelül egy éven belül meg fog halni. Tehát a szenvedést nem nyújtjuk meg" – magyarázta Kereszty Éva. Szerinte ez a felfogás egybeesik azzal, amit II. János Pál pápa Evangélium Vitae enciklikája mond, hogy nem szabad a beteg szenvedéseit megnyújtani egy túlbuzgó orvosi beavatkozással.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink