hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

"Az állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál"

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívja Magyarország Kormányának figyelmét, hogy a kormány által a kórházak lejárt adósságállományának részleges rendezése érdekében tett lépések nem elégségesek, és amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, úgy – például az eszközhiány révén – több intézményben leállhat a betegellátás.

A Magyar Államkincstár adatai szerint, a költségvetés alá tartozó kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd forint volt. A négy orvosi egyetemmel együtt az adósságállomány elérte a 86,5 Mrd Ft-ot, ami történelmi rekord.

Hivatalos forrásból származó információk szerint, Magyarország Kormánya július folyamán 39,3 milliárd forintot juttat az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények rezsiköltségeinek – és csak annak – finanszírozására. Figyelembe véve azt, hogy az energiaszolgáltatók állami tulajdonban vannak, illetve hogy egyes további gazdasági szereplők – pl. a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai – által kibocsátott számlák kifizetése általános elsőbbséget élvez, elmondható, hogy a magyar állam egyelőre kizárólag az érdekkörébe tartozó vállalkozások helyzetének javítására koncentrál a költségvetési források felhasználása során, írja közleményében az Orvostechnikai Szövetség.

Az OSZ felmérése szerint a lejárt adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat – így az orvostechnikai eszközöket – szállító cégek felé áll fenn. Mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból, súlyos veszélyeket hordoz magában.

Mindezek miatt, az OSZ nyomatékosan kéri a kormányt, hogy gondoskodjék az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget abban, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat, olvasható a közleményben.


    

(forrás: Orvostechnikai Szövetség, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink