hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A Kórházszövetség elnöke az Arénában és a Szeged Televízióban

"A kórházigazgató csak úgy tud nulla adósságot elérni, hogy a minőséget és a mennyiséget csökkenti"

A kórházi adósságot csak az ellátás csökkentésével lehet megelőzni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója.

"Nem olyan szinten finanszírozza az ellátást az állam sem most, sem korábban soha, mint amilyen minőségű és mennyiségű egészségügyi ellátásra szükségük van a magyar embereknek. Sajnos abból a pénzből, amiből gazdálkodni tudunk – és itt jön a menedzserdilemma –, a kórházigazgató csak úgy tud nulla adósságot elérni, hogy a minőséget és a mennyiséget lecsökkenti" – rögzítette Velkey György.

A Bethesda is folyamatosan túllépi a kapacitáskereteit, mert sokféle egyedi ellátást is végez, ezért ha az adósságoptimalizálásra kellene törekedniük, a betegszámot és a munkatársak létszámát is csökkenteni kellene, az ellátásokat pedig vissza kellene vágni.

Megjegyezte, különböző dolgok vezetnek kórházi adóssághoz, van, ahol az, hogy lecsökkent a betegforgalom, és a teljesítményfinanszírozásból pedig nem jutnak elegendő forráshoz, viszont fenn kell tartani az ellátást, nemcsak a bejövő betegek, hanem a készültség fenntartása miatt is. Egy érzékletes példát is hozott erre: "Ha egy éjszaka nem jön senki szülni egy szülészetre, de az a szülészet működik, mert területi igény van rá, akkor azon az éjszakán teljesítményarányos bevétel nélkül ott kell várni egy szülészorvosnak, aneszteziológusnak, asszisztensnek, hogy minden biztonságos legyen."

Ha nincs műtős és ápoló, akkor képtelenség dolgozni

Makóról a pszichiátriai és a fogszabályozási ellátást, Hódmezővásárhelyről a fogszabályozás mellett az érsebészeti ellátást is más intézmények - köztük a szegedi klinika veszi át februártól. Országszerte mintegy húsz intézményben szűnik meg valamilyen ellátás. Az ok minden esetben az egészségügyi szakemberhiány. Merre tovább magyar egészségügy? Velkey Györgyöt, a Magyar Kórházszövetség elnökét kérdezte a szeged.hu.

„Évtizedek óta egy nagyon határhelyzeten mozgó rendszerről beszélünk, a rendszerváltás óta nagyon forráshiányos az egészségügy, nagyon kevés benne a szakápoló, nincsen meg a megfelelő utánpótlás és az orvosoknak is nagyon speciális gondjaik vannak. Ami most tulajdonképpen történt, az egyfelől, hogy január elsejétől már nem lehet bérápolókat alkalmazni. Eddig ők pótolták azokat az aktuális hiányokat, amik a kórházakban voltak. Másfelől kétségtelen tény, hogy zajlik egy erőteljes járvány, sokan betegek” – mondta a Témában Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnöke. 

Bár szerinte utóbbiak olyan problémák, amik el fognak múlni, a helyzet akkor sem lesz rózsás. Vannak ugyanis a rendszernek évtizedek óta fennálló problémái, ilyen a például a forráshiány. A rendszerváltás óta egyre kevesebbet költ a magyar állam az egészségügyre, kevesebbet, mint például Csehország, Szlovákia vagy Szlovénia, a nyugati országoktól pedig még jobban elmarad, GDP arányosan. Velkey György szerint ez látszik leginkább a rendszeren, ezek a források ugyanis nagyon sok területről hiányoznak az egészségügyön belül.

Szerinte az természetes folyamat, hogy az egészségügy centralizálódik és érdemes hozzászoknunk, hogy az nem tragédia, ha Makóról Szegedre kell átutaznia egy betegnek bizonyos ellátásokért. Az viszont már probléma, ha Egerből Debrecenbe kell menni.

(forrás: InfoRádió, szeged.hu)
hirdetés

Könyveink