hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Tovább központosítják az intézményi beszerzéseket

"A főigazgatók öltözete alkalomhoz illő sötét öltöny és fehér ing legyen!"

A Népszava úgy tudja, az intézményi beszerzések részleteiről is beszélt a kórházigazgatóknak Pintér Sándor belügyminiszter, aki nem szereti a kérdéseket.

Mint a lap írja: leginkább csak gesztusnak értékelhették a belügyminiszter csütörtöki fórumára meghívott kórházi vezetők, hogy „széles körű tájékoztatást kaptak” a kormány terveiről, mert, amit hallhattak, azt már tudták, vagy legalábbis sejthették.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott, „A beteg az első” elnevezésű fórumon a megyei és városi kórházi vezetők mellett jelen voltak az egészségügyi irányításáért felelős kormányzati szervezetek-, valamint az ágazati szakmai és érdekképviseleti szervek képviselői. Volt olyan kórházi vezető, akiben ellenérzést keltett a rendezvényre szóló, Takács Péter által aláírt meghívó. A személyre szóló levélben azt is jelezték, hogy a főigazgatók öltözete alkalomhoz illő sötét öltöny és fehér ing legyen. Azt is közölte az államtitkár, kérdezni nem lehet, de kihelyeznek dobozokat, amelybe bedobhatják papírra vetett észrevételeiket, javaslataikat.

A lap úgy tudja: a fórum első részében lezárult uniós projektekről, a kórházak gazdálkodásáról, finanszírozásról, az új ügyeleti rendszerről hallgathattak előadásokat a meghívottak. A program második részében Pintér Sándor tartott előadást. Információik szerint a miniszter arról is beszélt, hogy tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, valamint a létesítménygazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokat. Olyanokat például, mint az őrzés-védelem, a takarítás, a műszaki üzemeltetés, a karbantartás, valamint az ezekkel összefüggő épületfelújítások. Az utóbbi feladatokat a fővárosi intézmények esetében július elsejétől, a megyei kórházakban 2024. januárjától veszi át a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság. Ez a szervezet már nem is a belügy, hanem a pénzügyminiszter irányítása alá tartozik, és két fő feladata a központosított közbeszerzések lebonyolítása, valamint a létesítmény-üzemeltetés.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink