hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

11. hét: tovább csökkent az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

A 11. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban további csökkenést mutat, közli az NNGYK.

Tendencia tekintetében a vizsgált városok közül enyhe emelkedés tapasztalható Békéscsabán, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szombathelyen, ugyanakkor csökkenés mérhető Budapest Déli Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Egerben, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések szennyvizében.

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Februártól (2024. év 6. hetétől) a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt, a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. A variánsvizsgálatok − elégséges vírus-koncentráció esetén – folytatódni fognak, közli a hatóság.

 

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)
hirdetés

Könyveink