hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Zsebbe vágó kiadások a családoknak

A Napi.hu szerint 2022-ben a Szinapszis reprezentatív, ezer fős mintán végzett felmérése alapján a háztartások egészségügyi kosara 290 ezer forintot ért el.

A költésben 37 ezer forint jut a magánegészségügyi ellátásokra, közel 54 ezer forintért váltanak ki vényköteles gyógyszert, vitaminokra, étrend-kiegészítőre 33 ezer forint jut, fogorvosra 43 ezer forint, egyéb magánorvosra 37 ezer forintot, recept nélkül kapható gyógyszerre pedig évente 26 ezer forintot költenek saját zsebből a családok.

Az elmúlt egy évben a magánegészségügyi ellátások 53 százalékkal drágultak, írja a lap. Az öngondoskodás hiánya továbbra is jelen van a lakosság magánegészségügyi kiadásai tekintetében, a többség nem előrelátó és nem takarékoskodik az ilyen típusú váratlan eseményekre, pedig már a megkérdezettek 60 százaléka az elmúlt egy évben járt magánorvosnál.

A kutatás kitért arra is, hogy mennyire bízik a lakosság az egészségügyi ellátókban. A magánklinikákba vetett bizalom a legmagasabb szintű, de a magánorvosok sem maradnak el szignifikánsan a maximálisan adható tíz pontból hetet kaptak.

Az állami alapellátást 6,4 pontra, a járóbeteg-szakellátást 5,5 pontra a fekvőbeteg ellátást pedig 5,2 pontra értékelték.

A lakosság többsége szinte minden szempontból jobbnak gondolja a magánegészségügyet az államinál, kiemelendő, hogy ugyan a szakértelem mindkét esetben megvan, de a motivációt sokkal jobbnak gondolják a magánellátásban.

További részletek

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink