hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Sokkal kevesebb lett, de nem tűnt el nyomtalanul a hálapénz

A magyar háztartások egészségügyi célú költései éves szinten 289 548 forintot tesznek ki átlagosan. Ennek legnagyobb részét (19%) receptköteles gyógyszerek teszik ki 2022-ben, míg a hálapénz már fél százalékot sem jelent a teljes kiadásból, idézi egy friss felmérés eredményeit a Pénzcentrum.

Amíg Magyarországon az egészségügyi kiadások GDP-arányosan 7,3 százalékot tesznek ki, a 27 európai uniós tagállamban átlagosan 9,1 százalékot. Az önkéntes/magánúton finanszírozott kiadások ebből hazánkban 2,1, az EU-ban 2,2 százalékot tesznek ki, tehát Európában lényegesen magasabb az állami/kötelező finanszírozás – derült ki Kertész Balázs, a Szinapszis Kft. innovációs igazgatójának és ügyvezetőjének előadásából az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által szervezett Pénztárkonferencián hétfőn. A magyar magánegészségügyi kiadások 51 százalékát gyógyászati termékekek teszik ki, 32 százalékát a járóbeteg gyógyító és rehabilitációs ellátás, csupán 7 százalékát a fekvőbeteg gyógyító és rehabilitációs ellátás és csak 2 százalékot a hosszú távú gondozás (6 százalék jut minden egyébre).

A Szinapszis saját felméréséből pedig az derült ki, hogy a háztartások egészségügyi célú költései éves szinten 289 548 forintot tesznek ki átlagosan. Ennek legnagyobb részét (19%) receptköteles gyógyszerek teszik ki. A kiadások 15 százaléka fogorvosi ellátásra, 13 százaléka magánorvosi ellátásra, 11 százaléka étrendkiegészítőkre, 9-9 százalék recept nélkül kapható gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre megy el. Mindössze 4 százalékot fordítanak a magyar háztartások gyógynövénykészítményekre. Nagy változás, hogy hálapénzre elhanyagolható összeget, 1448 forintot költünk éves szinten átlagosan.

A 2021-es évi felmérés szerint ez az összeg még 7424 forint volt, tehát a visszaesés 80 százalékos. Az előadás során elhangzott, hogy a hálapénz kivezetése összességében pozitív fogadtatású, tiszta viszonyokat teremtett, mely hozzájárulhatot a magánszolgáltatók keresletnövekedéséhez írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)

cimkék

hirdetés

Könyveink