hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Vizet prédikálnak, és sót esznek

"Azt tedd, amit mondok, ne azt, amit teszek" – mintha ez lenne számos, a sófogyasztással foglalkozó holland egészségügyi döntéshozó jelmondata. A British Medical Journal karácsonyi online számában megjelentek szerint a sófogyasztással foglalkozó döntéshozók munkahelyeinek éttermeiben egy meleg étel több sót tartalmaz, mint amennyi a javasolt napi adag (recommended daily allowance, RDA), azaz 6 gramm.

A dr. Lizzy Brewster, az Amszterdami Egyetem kutatója által vezetett munkacsoport azt állapította meg, hogy azok a sófogyasztással foglalkozó döntéshozók, akik munkahelyük éttermében ebédelnek, naponta összesen mintegy 15,4 g-nyi sót esznek, ami 36 százalékkal növeli meg a korai halálozás kockázatát azokhoz képest, akik csak az RDA-nak megfelelő mennyiséget fogyasztják.

A becslések szerint a hipertónia esetek 30 százalékáért a túl sok só a felelős. Számos országban kezdeményeztek már olyan programokat, amelyek a kisebb sótartalmú ételek fogyasztására ösztönzik az embereket.

A kutatócsoport azért éppen a döntéshozók étkezési szokásait vizsgálta, mert azt feltételezték, hogy ők aztán igazán tisztában vannak a nagy mennyiségű só evése okozta kockázatokkal.

Összesen 18 olyan étteremben vizsgálták meg az ételeket, amelyek az Egészségügyi Minisztériumban, az Élelmiszerek és Fogyasztói Termékek Biztonságosságának Hatósága épületeiben, illetve holland egyetemi és nem egyetemi kórházakban vannak. Mindegyik étteremben három véletlenszerűen kiválasztott napon elemezték valamilyen meleg étel sótartalmát.

Kiderült, hogy az ételek átlagos sótartalma 7 g volt, vagyis már önmagában meghaladta az RDA-t, és ez valamennyi étteremben így volt.

A kutatócsoport emellett vizsgálta az említett helyeken dolgozók étkezési szokásait is. Az alkalmazottak 63 százaléka számolt be arról, hogy naponta kétszer eszik meleg ételt: egyszer a munkahelyi étteremben, és egyszer otthon, vacsorára. A kutatók számításai szerint ezek a személyek kb. napi 15,4 g sót fogyasztottak – ez 9 g-mal haladja meg az RDA értékét.

Mint a vizsgálat vezetője elmondta: „A meglátogatott munkahelyeken étkező emberek kardiovaszkuláris kockázata magasabb, 32–36 százalékkal nagyobb náluk a stroke miatti halálozás kockázata, és 23–27 százalékkal a koronáriabetegségből fakadóé, mint azokban, akik betartják az irányelveket”.

A vizsgálók azt a következtetést vonták le, hogy még a sófogyasztással foglalkozó döntéshozók sem tudják tartani magukat az egészséges étrendhez, ha meleg ételt esznek ebédre a munkahelyükön. Fontos és sürgős lenne bevezetni, hogy az éttermekben is ugyanúgy kötelező legyen feltüntetni az egyes ételek sótartalmát és az egyéb tápanyagok mennyiségét, mint a boltban vásárolt élelmiszerek esetében.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink