hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Vitában áll Ónodival Éger

Megszegte az egészségügyért felelős államtitkár a MOK elnökének tett szóbeli ígéretét – derült ki Éger István keddi sajtótájékoztatóján.

Egy közigazgatási egyeztetésre kiküldött rendelettervezetre hivatkozva számolt be dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arról a szóbeli ígéretről, amelyet márciusban kapott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkártól, miszerint a háziorvosoknak semmit nem kell tenniük azért a tízmilliárd forintért, amelyet már tavaly nyáron, az idei költségvetés tervezésekor odaígértek az alapellátóknak. A pénzt tavaly még a háziorvos mellett dolgozó körzeti ápolók bérének emelésére szánták a döntéshozók, azonban Ónodi decemberben egy sajtóbeszélgetésen már azt mondta, hogy ösztönzők mentén osztanák szét a 10 milliárd forintot..

Ehhez képest a kormányrendelet-tervezet már azt a javaslatot tartalmazza, hogy a háziorvosoknak jutó 5,9 (a korábbi tervek szerint hat) milliárd forintos keretből 25 ezer forint direkt finanszírozásként jut el a praxisokhoz. A havi, mintegy 50 ezer forint viszont csak akkor jár teljes egészében az orvosnak, ha havonta megújítja a praxisába bejelentett páciensek 2 százalékának törzskartonját. Mint arról Beneda Attila korábban beszámolt, arra számítanak, hogy az ösztönző rendszernek köszönhetően három év alatt az alapellátók teljes egészében átszűrik a lakosságot.

A köztestület vezetője szerint a háziorvosok körében már most óriási a felháborodás, akik szerint egyébként az új típusú kikérdezéses állapotfelmérés páciensenként 30-40 perc, így a rendeletben megfogalmazottak havonta minimum 30 óra többletmunkát jelentenek a praxisokban. Éger szerint a „botrányszagú közhangulatkeltés” helyett külön projektben, premizálás mellett kell felépíteni egy ilyen rendszert, mert csak így juthat valid adatokhoz a döntéshozó.

 „Március elején megállapodtunk az illetékesekkel arról, hogy a MOK nem fogadja el, hogy ezért a pénzért cserébe bárki bármit kérjen” – fogalmazott Éger István, majd kérdésre válaszolva azt is elmondta, az államtitkár személyesen tett ígéretet arra, hogy nem kötik indikátorokhoz a kifizetést. Ehhez képest „mindenféle szakmai egyeztetés nélkül” döntöttek az ösztönző rendszerről, amit „a kamara nem tűr, és nem fogadhat el”, mert „Magyarország tartozik az alapellátóknak”, hiszen a jelenlegi finanszírozásból rentábilis, tisztességes szakorvosi bér egyelőre nem fedezhető. Az elnök beszámolt arról is, hogy miután tegnap este kézhez kapták a rendelet-tervezetet – amelyet péntekig kell véleményezniük – azonnal megkereste a helyettes államtitkárt, jelezte egyet nem értését az államtitkárnál, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel pedig telefonon beszélt, azt remélve, hogy érdemi változást érnek el, és visszatér a kormány a korábbi terveihez, miszerint a tavalyi, az idei és a jövő évi 10-10  milliárd forint azt a célt szolgálja, hogy a kártyapénz teljes egészében a háziorvosnál maradhasson. „Az államtitkárral vitában állok” – jelentette ki a kamara vezetője, míg úgy tűnik, a tárcavezetővel közelebbi álláspontot képviselnek. A MOK elnöke itt emlékeztetett arra is, hogy a háziorvosi, alapellátó fogorvosi praxisoknak és a védőnőknek már január óta kapniuk kellene a finanszírozási többletet, és hozzátette azt is, egyértelműen látszik, hogy a jövő évi költségvetés tervezetéből hiányzik az alapellátásnak 2014-ben ígért 10 milliárd forint egy jó része, a MOK véleménye szerint az alapellátás biztonságos megerősítése érdekében ennek az összegnek maradéktalanul be kell kerülnie a büdzsébe.

Szakmaiatlan döntések

Nemzeti és társadalmi szinten kárt okozó, rossz döntés a háttérintézmnények, és különösen az OEP megszüntetése, nem lehet rajta pénzt spórolni, bürokráciát csökkenteni, csak irdatlan nagy káoszt okozni – fogalmazott Éger István. A szakmát meg sem kérdezték egy olyan sorsdöntő ügyben, mint az OEP megszüntetése, több hónapos polémia után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt heti Kormányinfón bejelentette: megszűnik a pénztár, pedig „a szakmai kormányzás prominensei sem értenek egyet ezzel a lépéssel”, ami hasznot nem hordoz, kárt annál inkább – jelentette ki az elnök. Hiábavalónak tűnik az egészségügyi szervezetek széles körű összefogása is ebben a kérdésben, holott a jelenleg kormányzó párt korábban aktív részese és aláíró partnere volt a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal a társadalombiztosítási rendszer megvédésében. Bár a kamara elnöke nem tartja problémának, hogy a tb helyett állami rendszer épül, azt azonban aggályosnak tartja, hogy az átalakításhoz nem kérik független szakértők segítségét a döntéshozók. Azonban a MOK álláspontja szerint az állami egészségügynek is háttérintézménye kell maradjon az OEP, amely nem tud minisztériumi főosztályként működni. Évszázados tradícióval szakít most a kormány, ezek az utolsó lépések afelé, hogy privatizálni lehessen az egészségügyet, ami a társadalom szétszakadásához, szegény és gazdagellátáshoz vezet.

Nagy költséggel és sok bosszúsággal járna az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) átszervezése is, ahol végre kialakult a rezidensszerződések kezelésének stabil, jó gyakorlata – folytatta a kamara elnöke, hozzátéve, az állami hivatal megszüntetése uniós feszültségeket is gerjeszthet. Jelentős romlást okozott az egészségügyi szolgáltatók minőségellenőrzésében és a betegbiztonságban, hogy a kormányhivatalok alá rendelték az ÁNTSZ területi egységeit, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) átszervezésével ez még tovább devalválódhat.

Elmaradt a bértárgyalás, messze még az egyezség?

Egyelőre nem születtek lezárt kérdések a bértárgyalásokon, egyébként a kedd délután öt órára összehívott egyezetést tegnap este negyed hétkor mondta le az államtitkárság – számolt be a MOK elnöke a sajtótájékoztatón, hozzátéve, várhatóan a hét második felében ismét tárgyalóasztalhoz ülnek majd. Éger István szerint így kicsit hosszabbra nyúlik majd a konzultációsorozat, mint amire a felek számítottak, „folytatjuk, amíg van miről tárgyalni”. Bár jogilag és technikailag megoldható lenne, hogy az egészségügyben dolgozók bére július 1-jétől emelkedjen, Éger István szerint erre kevés esély van. Mint kifejtette, még mindig várják, hogy a kormányzat mennyi pénzt szán fizetésemelésre, de számszerű ajánlatokat, amelyek egymásnak vethetők, még nem kaptak. A kamara álláspontja továbbra is az, hogy a szakorvosoknak már az idén meg kell kapniuk azt a 151 ezer forintot, amelyet a rezidenseknek ösztöndíj formájában kifizetnek január óta.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink