hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Fellángolt a vita

Az Állami Számvevőszék a kórházak gazdálkodását a a kancellária-rendszerrel hoznák helyre, szakértők a közbeszerzési kötelezettséget okolják a gondokért. Az mno.hu írása.

Rendet kell tenni a kórházak gazdálkodásában, mert komoly szabálytalanságok vannak, erre pedig a kancellária-rendszer lehet a legjobb megoldás – javasolja az Állami Számvevőszék. Az MNO-nak nyilatkozó szakértőknek azonban fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatban. A közbeszerzések jelenlegi menete ugyanis nem megfelelő, a kórházak így sokszor drágábban tudják megvásárolni az eszközöket, mint egyébként tehetnék – olvasható az mno.hu-n. 

Ismét fellángolt a vita a kancellária-rendszer bevezetésével és hatékonyságával kapcsolatban. Bodnár Attila, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, a kancellária-rendszer a felsőoktatásban bevált, ezért került szóba, hogy az egészségügyi ellátórendszerben is hatékonyan működhetne. Ugyanakkor szerinte fenntartásokkal kellene kezelni, hogy tíz kancellár megoldaná a gazdasági problémákat. A kórházak döntő többségében ugyanis jól képzett, megfelelő közgazdasági tudással rendelkező főigazgató dolgozik. A szakember mindezt arra reagálva mondta, hogy az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az egészségügyi intézmények helyzetéről készített, friss összefoglalójából kiderül: az egészségügy szakmai reformja csak akkor lehet sikeres, ha a kormányzat előbb rendet tesz az intézmények gazdálkodásában – írja az MNO.

Az ÁSZ összefoglalójában egy 2012-es vizsgálatot is visszaidéz, amelyben húsz kórház pénzügyeit tekintették át. Akkor kiderült: hiábavaló volt az állami adósságkonszolidáció, a pénzügyi hiány okát és újratermelődését ugyanis nem szüntették meg. A kórházak kötelezettségállománya 2012 közepén annak ellenére megközelítette a százmilliárd forintot, hogy 2010-ben és 2011-ben 55 milliárd forint rendkívüli költségvetési támogatást folyósított az állam.

Erre már a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke reagált az mno.hu-nak. Éger István elmondta: amíg meg nem szüntetik a veszteség okát, vagyis az alulfinanszírozottságot, addig az állandóan újratermelődik. Szerinte a közbeszerzésekkel is komoly problémák vannak; gyakori, hogy egy-egy eszközt magasabb áron tud megvásárolni a kórház, mint egyébként lehetne, mert nem megfelelő a szabályozás. – Sok beszállító eleve drágábban hozza be Magyarországra a termékét, például egy MR-készüléket, mint amennyiért Bécsben meg lehetne vásárolni. A kórháznak pedig nincs lehetősége arra, hogy onnan szerezze be az eszközöket, ahol olcsóbbak – mondta Éger István.

 

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés