hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A MOK kiáll az OEP-ért

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalást tett közzé az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mint önálló intézmény "megvédése, megtartása és fejlesztése érdekében".

 1)   A Magyar Orvosi Kamara támogatja a kormányzati törekvést, amely az olcsóbb állam létrehozását, a bürokrácia csökkentését célozza.

 2)    Az 1) pontban meghatározott célok elérése érdekében azonban csak kellő körültekintéssel, felelős szakpolitikai támogatással szabaddöntéseket hozni.

 3)    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetésének, illetve esetlegesen más kormányzati szerv alá rendelésével önállósága megszüntetésének terve nemcsak nem szolgálja az 1) pontban meghatározott célokat, de kifejezett és helyrehozhatatlan, hosszú távon folyamatosan kárt okozó eredménnyel járna, ezért
köztestületünk határozottan ellenzi azt!

4)    Kötelességünk emlékeztetni arra a közös küzdelemre, melyet sokakkal, nem utolsó sorban a polgári kormányzás víziójával fellépő politikai erőkkel vállvetve folytattunk a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal útján 2006-2009 között a társadalmi egészségbiztosítás önálló intézményének – végül sikeres – megvédése érdekében. A döntés mindannyiunkat hosszú távon is kötelezi!

 5)    Az OEP megszüntetése nem egyszerűen egy intézmény végét jelentené, ellenkezőleg egy olyan évszázados tradícióval való szakítást, amely Magyarországot  - társadalmi egészségbiztosítási
rendszerét illetően – messze kiemelte a világ államainak sorából.

 6)    Az egészségügyi ellátórendszer intézményeinek államosítása nem kisebbíti egy olyan független szakmai intézmény fenntartásának, sőt megerősítésének szükségességét, amely képes és hivatott egészségtervezéssel, egészségügyi költségtervezéssel és elemzéssel a kormányzati döntéshozatal megfelelő színtű háttérintézménye lenni.

 Fentiek okán határozottan kérjük a kormányt, hogy határozatával egyértelműen az önálló Országos Egészségbiztosítási Pénztár fenntartása mellett döntsön!


 Budapest, 2016. április 8.

(forrás: MTI-OS)
hirdetés

Könyveink