2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Vigyázat, nyakkendőveszély! Le vele, de tüstént!

A rendkívüli kánikulában azt tartja legfontosabbnak az olasz egészségügyi miniszter, hogy az orvosok vegyék le a nyakkendőt – no nem a forróság miatt: Ferruccio Fazio úgy véli, hogy a nyakkendő fertőzésveszélyes.

Senki sem vonja kétségbe, hogy az olasz orvosok eleganciája kifogástalan. Patyolatfehér köpenyük alatt általában hosszú ujjú inget és márkás nyakkendőt viselnek. „Éppen a nyakkendőben látom a problémát: elegáns, de baktériumhordozó! Az orvosok gyakran váltogatják nyakkendőjüket, de az előző napit csak visszaakasztják a szekrénybe. A nyakkendő az a ruhadarab, amelyet soha nem mosnak ki” – érvel az olasz tárcavezető.

A Radio2 közszolgálati rádiócsatorna egyik szórakoztató műsorában a miniszter teljes komolysággal fejtette ki, hogy szerinte az orvosi nyakkendő az első számú fertőzésokozó az olaszországi kórházakban. „Be kellene tiltani, hogy nyakkendőt viseljenek” – hangsúlyozta. Nagy-Britannia példáját hozta fel, ahol 2006-ban rendelkezéssel korlátozták az egészségügyi dolgozók nyakkendőviselését.

Az olasz miniszter azt állította: tudományosan bizonyított, hogy a nyakkendő a kórtermek közellensége. Szerinte a tiltás elkerülésére az egyetlen megoldás a nyakkendők sterilizálása lenne. A római Spallanzani Járványügyi Intézet felmérését idézte, amely megállapította, hogy a kórházakban elkapott fertőzésekben évente 4500–7000 ember hal meg.

A baktériummentes nyakkendőnél is fontosabb lenne, ha az orvosok gyakrabban és alaposabban mosnának kezet! –válaszolta a miniszternek Giovanni Di Perri, a torinói Amedeo d'Aosta kórház fertőzési osztályának főorvosa. Szerinte mindenekelőtt azt kellene betiltani, hogy az orvosok mobiltelefonnal a zsebükben dolgozzanak. „Van kolléga, aki még a műtőben sem kapcsolja ki” – jegyezte meg a főorvos, hozzáfűzve: a miniszter jobban tenné, ha a nyakkendőellenes hadjárat helyett azzal foglalkozna, hogy a nagy forróságban a kórházakban működjenek a légkondicionáló berendezések.  A tárcavezető nem maradt adós a válasszal. A nyakkendő után a klímaberendezések jelentik a kórházi fertőzések második számú forrását – üzente.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink