hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Vastagbélrák: tízezer beteg eltűnt az ellátásból

Növekedhet a vastagbélrákban elhunytak száma, mivel az elmúlt két évben, a pandémia miatt elmaradtak a szükséges rákszűrő vizsgálatok.

10 ezer rákbeteg tűnt el az egészségügyi rendszerből

A világjárvány idején a legtöbb országban – így Magyarországon is – leálltak a különböző egészségügyi szűrőprogramok, beleértve a Covid-fertőzés veszélyével járó vastagbélrákszűrést is. Ennek várható hatásáról dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroenterológus elmondta: „A Covid rákellátásra gyakorolt hatása jól látható a 2020-as regisztrált rákbetegek számából is. 2020-ban ugyanis 10 000 fővel kevesebb rákbeteget vettek nyilvántartásba, mint átlagosan a korábbi években.[1] Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb embert érintettek volna a daganatos betegségek, hanem egyszerűen nem kerültek be az ellátó rendszerbe. Szinte az összes vastagbélrákszűrő vizsgálat elmaradt az elmúlt két évben, így a korai stádiumú daganatos betegségek felismerése nem történt meg. Várhatóan az elkövetkező években emelkedni fog a súlyos állapotú betegek száma, akiknek az életét meg lehetett volna menteni, ha időben felismerjük a rák jelenlétét vagy az azt megelőző állapotot.”

A kolonoszkópia 90%-os biztonsággal szűri a vastagbélrákot

Az idei esztendőben újraindult a kétlépcsős Nemzeti Vastagbélrákszűrő Program, amelyben az 50-70 éves lakosságnál végeznek első lépésben székletvértesztet. A teszten „nem negatív” eredményt produkáló pácienseket ezután második lépcsőben vastagbéltükrözésre küldik, ahol megállapítják a tápcsatornában előforduló vérzés okát. A székletvérteszt körülbelül 16%-os biztonsággal jelzi a vastagbélrák jelenlétét a szervezetben. Ennél jóval biztosabb, 90% feletti eredményt ad az endoszkópos vizsgálat, az egy lépcsőben történő szűrés keretében végzett kolonoszkópia. Dr. Sike Róbert kiemelte: „A kolonoszkópia előnye nem csak az, hogy a vastagbél rosszindulatú daganatos elváltozásait igen nagy arányban sikerül felfedezni, de egyúttal mintavétel is történhet, illetve a daganatgyanús polipok a vizsgálat során eltávolíthatók.”

50 év felett ajánlott vastagbélrákszűrést végeztetni

Az 50 év feletti korosztály saját felelőssége, hogy részt vesz-e bármilyen vastagbálrákszűrésen. Egy korábbi pilot program azt mutatta, hogy a székletvér-tesztet körülbelül a háziorvosok által behívott páciensek alig fele vette igénybe, a „nem negatív” eredményt kapó résztvevők 90%-a ment el a második lépésben javasolt vastagbéltükrözésre.[2] „Fontos lenne, hogy az 50 év felettiek tisztába legyenek a vastagbélrákszűrés jelentőségével. Ez a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, és a második leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon, mely több ezer ember halálát okozza minden évben. A vastagbéltükrözés 5-10 évente mindenkinek ajánlott 50 év felett, azoknak a pácienseknek pedig gyakrabban, akiknek a családjában már előfordult a betegség. A vizsgálat altatásban is elvégezhető, így nem jelent fájdalmat vagy kényelmetlenséget a pácienseknek" emelte ki az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője.

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés