hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ultrahangos eszköz gyógyszerrezisztens magas vérnyomás csökkentésére

A Columbia Egyetem kutatócsoportja a The Lancet folyóiratban számolt be a RADIANCE-HTN TRIO klinikai vizsgálat első eredményeiről.

Ebben a vizsgálatban hármas gyógyszer-kombináció szedése mellett továbbra is krónikusan magas vérnyomású betegeket kezeltek egy olyan eszközzel, mely rövid ultrahangos impulzusokat bocsát ki a vese mellett futó idegekre. A renális denervációnak nevezett eljárás lényege, hogy az ultrahangos készüléket a láb egyik artériáján keresztül bevezetett katéter segítségével a veseartériákban működő idegek mellé helyezik, majd az eszköz által kibocsátott impulzusok neutralizálják a hiperaktív idegek által kibocsátott jeleket.

Forrás: archív
Forrás: archív

Az első eredmények igen biztatóak voltak, két hónappal a kezelés megkezdését követően a nappali szisztolés vérnyomás 8 Hgmm-rel esett vissza, szemben a sham eljárással kezelt betegeknél tapasztalt 3 Hgmm-es csökkenéssel. A módszer előnye, hogy az ultrahangos impulzusokat a készülék folyamatosan bocsátja ki, azaz állandóan, és nem csak a gyógyszer bevételét követően jelentkezik vérnyomáscsökkentő hatás.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés