hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

„Új fejezetet nyithat az orvoslás történetében”

Az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság éves konferenciájának egyik érdekessége a testbe ültetett gyógyszeradagoló chip, írja a nol.hu.

A bostoni műszaki egyetem, az MIT szakemberei egy MicroCHIPS Inc. nevű céggel közösen fejlesztették ki azt az eszközt, melyet az első sikeres klinikai kísérlet során a csontritkulás kezelésére vetettek be. Az 1990-es évek közepe óta fejlesztett chipre tűszúrásnyi helyekre húsz dózisra elegendő nagymolekulájú polipeptid hatóanyagot helyeztek, melyet leheletnyi vékony titán és platinafilmmel zártak le. Amikor programozottan a chip gyenge elektromos impulzust ad ki, az épp „megérintett” gyógyszertartók zárórétege megolvad és egységnyi hatóanyag jut a szervezetbe. Ez megfelel annak a  napi hatóanyagdózisnak, amit korábban a betegek injekciókkal juttattak a szervezetükbe.  

A Harvard Egyetem kutatói által irányított klinikai tesztek tavaly januárban kezdődtek egy dániai kórházban, ahol helyi érzéstelenítéssel helyezték el a chipeket négy hónapra hét 65-70 éves hölgybeteg szervezetében. A minden mellékhatás nélkül végrehajtott kísérlet a szakértők szerint új fejezetet nyithat az orvoslás történetében. A kutatók most azon dolgoznak, hogy az előreprogramozható, vagy kívülről rádiójelekkel is vezérelhető chipre évekig működő, több száz hatóanyagdózist tudjanak elhelyezniírja a nol.hu.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink