hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Röviden

  Gyógyszeradagoló fogat mutattak be februárban az Egyesült Államokban. Az állkapocs-implantátumot a betegnek néhány hetente kell feltöltenie gyógyszerrel. A nyál egy membránon keresztül éri el a hatóanyagot, majd oldatot hoz létre belőle, ami a program vagy a távirányító elektromos jelzésének hatására jut be a szájüregbe egy szelepen keresztül. Az oldat gyógyszer-koncentrációját és fogyásának ütemét érzékelők mérik. Az orvos a mért értékek alapján távirányítóval növelheti a szájüregbe kerülő mennyiséget. Sikeres klinikai próbák esetén az eszköz 2010-ben kerülhet forgalomba.
 [origo] egészség

   Magyarország legmodernebb
   Humán Klinikai Farmakológiai Vizsgálóhelyét adták át március 19-én a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) I. Számú Belgyógyászati Klinikáján. Ez a tizedik helyszín hazánkban, ahol első fázisú klinikai vizsgálatok bonyolíthatók. A kilencágyas részleget a Nemzeti Kutatás-fejlesztési Program pályázatán elnyert 135 millió forintos támogatásból alakították ki és szerelték fel. A támogatást a SZTE Richter Gedeon Nyrt.-vel közös konzorciuma kapta, hogy megteremtsék a gyár által fejlesztett molekulák szegedi vizsgálati hátterét. Az első közös projekt ősszel indul. A részleg az Orvos- és Gyógyszerész- tudományi Centrum Intézetei, illetve más gyógyszervállalatok fejlesztései számára is rendelkezésre áll, és a klinikai farmakológiai szakorvosképzéshez is hátteret nyújt.
 Medical Tribune

    Az anya vére helyettesítheti a vetélés fokozott kockázatával járó chorionboholy- biopsziát és amniocentézist a prenatális diagnosztikában – állítják amerikai kollégák 60 fős előzetes vizsgálatuk eredményei alapján. Az új eljárás során anyai vérmintából kivonják az ott kis mennyiségben megtalálható, szabad magzati DNS-t, és egyszerű nukleotid polimorfizmusokat (single nucleotid polymorphism, SNP) keresnek – a Down-kór esetében a 21-es kromoszómán, azonban a vizsgálat bármelyik kromoszómára vagy egyes génekre is kiterjeszthető. A 66,7 százalékos szenzitivitású és 98,2 százalékos specificitású új módszert valószínűleg más tesztekkel együtt kiértékelve alkalmazzák majd a prenatális diagnosztikában, ha nagy volumenű klinikai vizsgálatok is megerősítik az eredményeket.
Lancet

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés