hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Tovább csúszik az óriás részecskegyorsító újraindítása

Az első bekapcsolást követően mindössze kilenc nappal hibásodott meg a csaknem öt és fél milliárd dollárból épített nagy hadronütköztető. A legfrissebb fejlemények szerint a 27 kilométer átmérőjű gigantikus eszköz szeptemberben indulhat újra, hónapokkal az eredetileg tervezett időpont után.

A BBC értesülései szerint az Európai Nukleáris Kutató Szervezet (CERN) közleményében azt írta: „a legújabb ütemezés szerint szeptemberben indulhat újra a rendszer, az első ütköztetésekre október végén kerül sor”.

Az eredeti tervek szerint már tavaly novemberre elkészültek volna a javításokkal, ám először idén júniusra, majd még később, őszre tolták az indítás időpontját.

Az első vizsgálatok szerint az LHC problémáját a gyorsítómágnesek zárlatos összekapcsolása okozta. Ennek eredményeként 53 ilyen szerkezetet kellett kiszerelni a gyorsítónak otthont adó óriási alagútból tisztításra és javításra. A zárlat egyébként egy forrasztási hiba miatt alakult ki.

A CERN bejelentette, hogy egy új védelmi rendszert építenek be az LHC-be, amely összesen mintegy húszmillió dollárba került. Ettől azt remélik, hogy a jövőben elejét veszi a hasonló gondoknak.


MTI

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink