hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Több is lehetne a donor

Hazánkban mindössze 47 kórházból jelentenek donorokat, pedig 120 olyan intézmény van, ahol agyhalott betegeket kezelő intenzív osztály is működik, írja a Vasárnapi Hírek.

– Vannak olyan megyék, ahonnan soha nem érkeznek donorok – mondta Szalamanov Zsuzsa, a 27 éve működő Transzplantációs Alapítvány elnöke a Vasárnapi Híreknek. – Tény, hogy maga a bejelentés, illetve a donorgondozás sok pluszmunkát jelent, de egy alkalmas donor 5-6 ember életét is meg tudja menteni. Mégis, nem mindenhol vállalják, hogy elvégzik az ezzel kapcsolatos plusztennivalókat.

Hazánkban a szabályozás szerint minden felnőtt automatikusan szervdonor, hacsak nincs az érintettnek tiltakozó nyilatkozata. Mégis, ha a család ellenzi a donációt, akkor a szervkivételt – bár jogilag erre lenne lehetőségük – nem szokták elvégezni az orvosok. Akkor sem, ha csak kiskorú gyerekek esetében szükséges a család (szülők) hozzájárulása.

– A legtöbb kórházban nem érvényesül ez a gyakorlat, ennek egyik oka, hogy nem kommunikálnak jól erről a témáról az orvosok. El kellene mondani, hogy már agyhalott a beteg, elmagyarázni, hogy mit jelent az agyhalál és közölni, hogy a szervei életeket menthetnek meg. Tájékoztatni kellene a hozzátartozókat, nem a beleegyezésüket kérni – mondja Transzplantációs Alapítvány elnöke.

Hazánk 2015 óta tagja az Eurotransplantnak, mely az országok közötti szervadományozást segíti. Szalamanov Zsuzsa szerint valamivel több szerv megy ki Magyarországról, mint ahány az Eurotransplanton keresztül az országba érkezik, de az együttműködésnek hála sokkal több szív és máj érhető el a magyar betegek számára, mint korábban. Ennek oka, hogy lényegesen nagyobb az esély arra, hogy egyezést találjanak. Idén eddig 20 ember kapott új tüdőt, 300-an vesét (259-en halott donortól, 41-en élő donortól), 72- en májat, 55-en szívet, és 5 esetben végeztek kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantációt.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés