hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Telaprevir a HCV fertőzés kezelésében

Az ILLUMINATE egy humán 3. fázisú, multicentrikus, nyílt, randomizált vizsgálat. Ebbe a vizsgálatba azok kerülhettek be, akik idült hepatitis C fertőzésben betegedtek meg, betegségüket az 1 genotípus okozta, és még semmiféle kezelésben nem részesültek.

Az útmutatókban szereplő standard terápia (peginterferon alfa-2a + ribavirin) mellé telaprevirt adtak (750 mg 8 óránként/nap), 12 hétig. A telaprevirról ismert, hogy proteáz inhibitor. Ezt követően csak azokat randomizálták a 20. héten, akikben a HCV RNS már nem volt kimutatható a 4. és a 12. héten. Az egyik randomizált csoport még 4 hétig, a másik 28 hétig kapta a standard terápia + telaprevir kombinációt. Mindazok, akik nem kerültek randomizációra, 48 hétig csak a standard terápiában részesültek.

Az elsődleges végpont a <25 kópia/ml tartós virológiai válasz volt a 24. héten.

Az eredetileg randomizált 322 beteg (a vizsgálatba bevontak 65%-a), tehát 2 csoportra oszlott, 24 hetes, illetve 48 hetes kombinált kezeltekre. Amíg az előzőben 92 százalékban, az utóbbiban 88 százalékban lehetett elérni tartós virológiai választ, vagyis <25 kópia/ml mért értéket. A rövidebb kezelést ugyanolyan hatásosnak találták, mint a hosszabbat (non-inferiority).

Forrás: The Liver Meeting 2010. American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) 61st Annual Meeting Abstract LB-2. Presented November 1, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés