hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szócska: A beteg adott térségen belül mozoghat szabadon

Az egészségügyi kormányzat túl van az intézmények állapotának felmérésén, a következő feladat a teljes ellátórendszer újjászervezése – mondta Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára kedden Karcagon.

Jelenleg az átalakítás keretrendszerét ismertetik az intézmények fenntartóival, vezetőivel, ezt átfogó egyeztetés követi novemberben és decemberben az összes intézményvezetővel, külön-külön – tette hozzá az egészségügyért felelős államtitkár a szakmai országjárásának harmadik állomásán tartott sajtótájékoztatón.

Az átszervezés mellett az egyes intézmények állami fenntartásba vételének technikai kérdéseiről is egyeztetnek a vezetőkkel. Szócska Miklós kitért arra: egy-egy térség helyzetének elemzésekor megvizsgálják, hová ér el a beteg optimális időben, illetve azt, hogy az ottani kapacitások elégségesek-e az adott népesség színvonalas ellátásához. A kapott válasz alapján kiderül, hogy az adott intézmény fejlesztésre szorul-e, vagy éppen tartalékkapacitásai vannak.

Az átszervezés alapelve, hogy az alap- és járóbeteg-ellátást a beteg lakhelyéhez minél közelebb kell biztosítani, míg a bonyolult szakmai feladatokat a nagy egészségügyi centrumokban kell megoldani, mert nincs elég orvos és eszköz.
Minden betegnek meglesz az elsődleges ellátási intézménye, de az adott térségen belül a "szabad mozgás", vagyis az intézményválasztás megengedett – mondta Szócska Miklós.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink