hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nem kapnak kártalanítást az önkormányzatok

Nem kapnak kártalanítást az önkormányzatok az államosított egészségügyi intézmények után – erről Szócska Miklós beszélt az Egyenes Beszédben. Az egészségügyi államtitkár hozzátette: ez a vagyon korábban ingyen ment az önkormányzatokhoz, és nem minden esetben igaz, hogy milliókat költöttek a kórházakra.

Szócska Miklós szerint a kormány nem az ingatlanvagyonra hajt, az a fontos, hogy fenntartható egészségügyi rendszer jöjjön létre. Az egészségügyi államtitkár szerint céltudatos konszolidációs programot kell indítani, hosszú távú partnerséget kell kialakítani a beszállítókkal, így néhány éven belül kikerülhetnek a kórházak az adósságcsapdából.

Mint azt az államtitkár nem sokkal azt követően, hogy találkozott az egyetemi, az országos, a megyei és a fővárosi intézmények vezetőivel és fenntartóival, az Egyenes Beszéd című műsorban elmondta: nem kapnak kártalanítást az önkormányzatok az államosított egészségügyi intézmények után. Az egészségügyi államtitkár hozzátette: ez a vagyon korábban ingyen ment az önkormányzatokhoz, és nem minden esetben igaz, hogy milliókat költöttek a kórházakra.

Jelenleg a kórházak összes adósságállománya mintegy 120 milliárd forint. Az egészségügyi államtitkár szerint az intézményvezetők többsége jól végzi a dolgát, de van egy kisebbség, amely felelőtlenül gazdálkodott. Példaként említette: volt egy kórház, ahol hónapok alatt 800 millió forintos többlet tűnt el az intézményből.

Szócska Miklós bízik benne, hogy az ellátás színvonala is nőni fog a kórházakban. Szerinte ezt már azzal is el lehet érni, ha koncentrálják az erőforrásokat és ápolókkal jól ellátott osztályokat hoznak létre. A béremeléssel kapcsolatban azt mondta az egészségügyi államtitkár: lépésről lépésre haladnak, a tartalékokat visszaforgatják a bérekbe. A rezidensekkel kapcsolatban közölte az egészségügyi államtitkár: nem tudja elképzelni, hogy egyszerre háromezren hagyják el az országot, és úgy véli, gazdasági szükségállapot van, amikor mindenkinek segítenie kell.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink