hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Májustól lesz új fekvőbeteg-ellátási rend az egészségügyben (frissítve)

Március végéig tárgyalják újra a januárban átveendő egészségügyi intézmények területi ellátási kötelezettségeit, május 31-ével pedig új fekvőbeteg-ellátó rendszeri beosztásban indul az ellátás.

Mindezt Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára jelentette ki csütörtökön Mohácson azt követően, hogy konzultált a nem fővárosi és megyei fenntartású egészségügyi intézmények vezetőivel és fenntartóival. 

"Háromnegyed év alatt kell lebonyolítani az egyeztetéseket, a szerződéskötéseket és az új rendszer indítását" – emelte ki az államtitkár, aki újfent megerősítette: intézménybezárásoktól nem kell tartani, de némelyik átalakulhat a Semmelweis Tervben foglalt szerkezetátalakítási folyamatnak köszönhetően.

Az egészségügy mostani átalakítását "túlélési gyakorlatnak nevezte", célozva a jelenlegi gazdasági helyzetre. "Azért is kezdtük itt a konzultációs sorozatot, hogy megmutassuk, számunkra a kisebb települések ellátása is fontos. Mindemellett ami az elmúlt időszakban az egészségüggyel történt, az a mohácsi csatához hasonlítható. De utána is van élet" – fogalmazott Szócska Miklós. Mint mondta, nemsokára az is kiderül, hol épülnek kistérségi kórházak, és hol korszerűsítik a helyi intézményeket. Véleménye szerint a betegek mindebből annyit fognak érzékelni, hogy egyértelműbb lesz számukra, melyik intézménybe kell menniük. Sok embernek biztosan kevesebbet kell majd utaznia.

Szócska Miklós az átalakítás költségeinek finanszírozásával kapcsolatban közölte: jelenleg 60-70 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érhető el. Az államtitkár beszámolt a mohácsi konzultáció eredményeiről is. Mint mondta, az intézményvezetők kedvezően fogadták a rendszer átalakításának hírét, hiszen mindenki tudja, hogy jelentős változásokra van szükség. Kiemelte: az első tapasztalatok szerint az intézményvezetők szimpatizálnak azzal, hogy mindezt velük egyeztetve csinálják végig.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink