hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Szentes: Csökkent a kórházi fertőzések száma

Összességében csökkent a kórházakban a fertőzések száma az elmúlt években, az intézmények biztonságosak, a javuló adatokat tekintve Magyarország az európai összehasonlításban is jól áll, mondta az országos tisztifőorvos az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szerdai ülésén.

Szentes Tamás a testület előtt ismertette a különböző kórházi fertőzési adatokat. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben vezették be a tájékoztatási kötelezettséget; eszerint az egyes kórházak adatait előbb megyei, majd országos szinten összesítik. A tiszti főorvos javulónak mondta a magyarországi helyzetet. Közölte, háromféle kórházi fertőzést vizsgálnak, ezek közül egyben romlott a helyzet: az úgynevezett multirezisztens, tehát az antibiotikumoknak vagy más gyógyszereknek ellenálló kórokozók által okozott fertőzések száma növekedett.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a növekedés világtendencia, és hogy Magyarországon lassabb a növekedés. Ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy a jövőben a legnagyobb kihívást és veszélyt éppen az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok okozzák. Szavai szerint ebben segíthet a helyes antibiotikum-használat, amelyet igyekeznek meghonosítani a magyarországi egészségügyi ellátásban. Azt mondta, problémát jelent, hogy sokszor nem célzott antibiotikumot, hanem szélesebb spektrumút használnak. A másik két fertőzéstípusban, a véráramfertőzéseknél (szepszis) és a clostridium difficile-ben (ami az antibiotikum-használattal összefüggő hasmenések leggyakoribb kórokozója) jelentős javulást tudtak elérni, utóbbiban 15 százalékot meghaladó a csökkenés.

Arról is beszélt, hogy a kórházi kézhigiénés rendszer fejlesztésére komoly erőfeszítéseket tesznek, ezek között említette, hogy csak idén hat módszertani levelet adtak ki.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, a kórházi fertőzésekkel könnyű az embereket riogatni, vagy azt politikai célokra felhasználni, de szeretné, ha inkább a veszélyekre való "reagálásra" kerülne a hangsúly. Az államtitkár is a túlzott antibiotikum-használat veszélyére figyelmeztetett, utalva arra, hogy minél több antibiotikumot használnak, annál több rezisztens, ellenálló törzs alakul ki.

Képviselői kérdésekre válaszolva egyebek mellett azt mondta, a fertőzési adatok intézményi szintű bontására egyelőre nem érett meg a helyzet, de egyetértett abban, hogy erre később át kell majd térni. Az államtitkár azt hangoztatta, Magyarország európai viszonylatban is büszke lehet a kórházi fertőzéseket megfigyelő, tájékoztató rendszerére.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink