hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

OTH: csökkent a kórházi fertőzések száma

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, most megjelent adatai alapján 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent a nosocomialis infekciók száma – közli az OTH.

Magyarország jelentőrendszere az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vonatkozásában fejlettnek és széles körűnek számít egész Európában. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, most megjelent adatai alapján, a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően három nagy fertőzéstípus, a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, illetve az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések (MRK) összesített esetszáma 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent – áll az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) közleményében, amelyet a MedicalOnline-on megjelent tudósításunk után adtak ki.

Hazánkban a jelentési fegyelem folyamatosan javul. Ebből következően egyre átfogóbb és a helyzetet megfelelően visszatükröző épünk van az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről. Magyarországonminden kórház számára kötelező bizonyos fertőzés-típusok előfordulásának a bejelentése. Számos fertőzés-típusra és osztály-típusra van országos szintű, jogszabály által előírt adatgyűjtés, melynek köszönhetően a fertőzések azonosítására nagyobb figyelem irányul.

Bár a fertőzések meghatározása nemzetközi szinten egységes, Európa különböző országaiban általában különböző módszertanokat alkalmaznak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felügyeletére. Egyes európai áttekintések alapján a hazai adatok átlagosnak mondhatók. A nagy járványügyi jelentőségű, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (Clostridium difficile) előfordulását tekintve Magyarország Finnország és Németország között helyezkedik el. A publikusan elérhető országos jelentések alapján Németországban 2015. évben közel 2,5-szer nagyobb arányban jelentettek a kórházak MRSA okozta nozokomiális (egészségügyi ellátással összefüggő) fertőzést, mint hazánkban. Míg Németországban 13,9, Magyarországon 5,9 nozokomiális MRSA fertőzés jutott 100 000 ápolási napra.

A 2015. évi hazai adatokat a korábbi évek hazai adataival érdemes elsősorban összevetni. A magyarországi egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, azok mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.

Pozitív fejlemény, hogy a három nagy nozokomiális fertőzéstípus (Clostridium difficile fertőzés, MRK fertőzés, véráramfertőzés) 2015. évi összesített esetszáma érdemben, 688 esettel (5%-kal) csökkent a 2014. évi esetszámokhoz képest.

Az egészségügyi ellátásba bekerült betegek szervezete, immunrendszere gyakran legyengült, nem ritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek az ellátó intézménybe. A gyenge immunrendszerű, bizonyos krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseket a fertőzések is könnyebben elérik, esetenként a saját bőrükön természetes módon jelenlévő baktériumok okozhatnak fertőzést. Ugyancsak gyakori eset, hogy a beteg immunrendszerét mesterségesen kell gyengíteni (pl. szervátültetés során, a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében). Az ilyen esetekben előforduló fertőzések 30-50 százalékát sajnos a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni.

Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Amennyiben az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink