hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

"Az ÁNTSZ működése jelenti a garanciát"

Az országos tiszti főorvos a Magyar Hírlapban beszélt a kórházi fertőzésekről, a szűrőprogramokról és az esetlegesen bekövetkező vészhelyzetek kezeléséről is.

MH: – Huszonöt éves az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, azaz az ÁNTSZ. Hogyan értékeli ezt az időszakot, honnan hová jutottak el?

Szentes Tamás: – Pontosan huszonöt évvel ezelőtt arra a fejlődési útra tértünk vissza, amely a magyar egészségügyi ellátórendszer szempontjából a legsikeresebb volt, és amelyet a két világháború között a Bethlen-kormány indított el. Akkor a tisztiorvosi szolgálatot az 1925-ben alapított Országos Közegészségügyi Intézet – mint közegészségügyi és járványügyi technológiai szolgáltató - és a Zöldkeresztes Egészségügyi Mozgalom – mint népegészségügyi szolgáltató – egyesítéséből hozták létre, a kor talán legkorszerűbb egészségügyi háttérintézményeként. Ennek mintájára alakította ki több ország is a saját rendszerét Európában, de például Kína is. A konstrukció adaptációjával huszonöt évvel ezelőtt egy olyan organikus fejlődési útra sikerült visszatérni, amely azóta is a legstabilabb és leghatékonyabb területe a magyar egészségügyi irányításnak. Az elmúlt két és fél évtized sikerei közül kiemelkedő a magyar kötelező védőoltási rendszer, amelynek hatékonyságáról az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is elismerően nyilatkozott.

– És a szűrési programok?

– A méhnyak- és emlőszűrés, valamint a most kezdődő vastagbélszűrés elindította azt a folyamatot, amely a hazai lakosság születéskor várható élettartamában felzárkózást jelenthet az európai élmezőnyhöz. Ezen túl pedig az ÁNTSZ működése jelenti a garanciát az ország közegészségügyi, járványügyi és egészségügyi ellátásbiztonságára. Valamennyi kiemelt járványügyi jelentőségű kórokozó esetében az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központja az országban az egyetlen laboratóriumi vizsgálóhely, Közép-Európa egyetlen járványügyi célból működő szkafanderes biztonsági laboratóriuma ugyanis itt működik - egyébként ebből a kontinensen mindössze öt van. Ezzel Magyarország európai szinten is jelentősen hozzájárul a járványügyi biztonsághoz, s ez teszi lehetővé Magyarország számára a járványügyi területen speciális és veszélyes kórokozók idejében történő azonosítását és az ehhez szorosan kapcsolódó járványügyi felügyeleti tevékenységet. A megújított vízbiztonsági laborunk pedig többek közt hazai ivóvízbázisaink megőrzésének garanciája.

A teljes interjú

hirdetés

Könyveink