hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Százszorosan kockázatos a császármetszés a szegény országokban

Angol kutatók metaanalízise szerint a szegény és közepes jövedelmű országokban százszoros a kockázata a császármetszésnek a fejlett országokhoz képest.

A londoni Queen Mary University kutatócsoportjának elemzése szerint a szegény és közepes jövedelmű országokban a világ leggyakoribb műtétje, a császármetszés a fejlett országokban végzett ugyanilyen beavatkozáshoz képest százszoros kockázatot jelent az anyákra, és az újszülötteknél is relatíve magas a halálozási arány. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Maternal and perinatal mortality and complications associated with caesarean section in low and middle-income countries: A systematic review and meta-analysis of 12 million pregnancies, The Lancet (2019).

A londoni kutatócsoport 12 millió terhesség adatainak metaanalízisével vizsgálta az anyákra és az újszülöttekre vonatkozó, életet veszélyeztető kockázatokat, és ezeket az országok gazdasági fejlettsége szerint csoportosítva határozta meg. Eredményeik szerint évente 300 ezer anya veszti életét szülés közben vagy azzal kapcsolatosan, és a halálesetek 99%-a a közepes jövedelmű és szegény (LMIC – low and middle-income countries) országokban történik. Az LMIC-k területén 1000 császármetszés során átlagosan 7,6 anya veszti életét, ami százszorosa az Egyesült Királyságban tapasztalható halálozási rátának. A legrosszabb a helyzet a szubszaharai afrikai országokban, itt 10,9 halálesetet regisztráltak 1000 beavatkozásonként.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ennél is ijesztőbb azonban a császármetszést követően halva született vagy a szülést követően rövid időn, az első élethéten belül életüket vesztő csecsemők aránya: 1000 műtétből 56,6 esetben történik halva születés (a szubszaharai régióban ugyanez 82,5), és az LMIC-k területén 84,7 csecsemő nem éri meg az egy hetes életkort (Szub-Szahara: 354,6/1000 császármetszés). A szülés közben életét vesztő nők negyede császármetszés miatt veszti életét ezekben az országokban.

Az elemzés az eddigi legnagyobb elemszámú vizsgálat ezen a területen, és a kockázati tényezők azonosítása segíthet abban, hogy a problémát nemzetközi összefogással, képzéssel, helyes eljárások bevezetésével enyhíteni, kezelni lehessen. Magyarországon átlagosan 10-ből 4 baba érkezik császárral, ám ez az arány 1990-ben még csak 10% körüli volt, majd innen emelkedett 40% körülire, a WHO ajánlása szerint ennek az aránynak 5-12% körül kellene lennie. Hazánkban 1000 szülésenként 1,7 anya veszti életét, ezzel a világrangsorban az 51. nem túl hízelgő helyet foglaljuk el, a lengyeleknél például ugyanez az arány 0,03/1000 szülés.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink