hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Miért sok a császármetszés?

Csaknem a szülések 40 százalékánál alkalmazzák ezt a módszert, míg mintegy fél évszázada mindössze az öt százalékában, írja a Magyar Idők.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által adott helyzetértékelés alapján sok esetben indokolatlanok ezek a beavatkozások, a szülész-nőgyógyászok szerint azonban nincs olyan objektív mérce, amely szerint túl magas nálunk a császármetszések aránya, írja a Magyar Idők.

Magyarországon 2015-ben 100 élveszülésre 38,7 császármetszés jutott, ezzel pedig hazánk Romániával, Olaszországgal és Bulgáriával a legmagasabb arányt képviselő európai országok között van – mutat rá A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése című kiadvány. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gondozásában megjelent anyagban azt írják, hogy a magyarországi császármetszési arányok nemzetközi összehasonlításban is magasak, 8,5 százalékponttal haladják meg az EU-, 7,3 százalékponttal pedig az OECD-tagországok átlagát.

Az ÁEEK tanulmányában aláhúzzák azt is, hogy miközben e műtétek leggyakoribb indikációja a fenyegető méhen belüli oxigénhiány, az elmúlt 40 évben a veleszületett agykárosodás előfordulása annak ellenére nem csökkent, hogy a császármetszések aránya a sokszorosára nőtt. A 60-as évek végén, a 70-es évek elején még csupán a szülések 5 százalékában végezték.

A kiadvány szerint a szakmailag a beavatkozást a szülések 15-25 százalékánál tartják indokolhatónak. Csákány M. György, az egészségügyi államtitkár szakmai tanácsadó testületének számító szakmai kollégium titkára szerint azonban igazából nincs ilyen mérőszám, ma már az Egészségügyi Világszervezet is úgy látja, hogy a császármetszésekkel kapcsolatban nem állapítható meg maximumarány. Csákány M. György szerint nálunk az esetek nem kis hányadában azért döntenek a műtét mellett az orvosok, mert – mint fogalmazott – azért még senkit nem pereltek be, mert császármetszést hajtott végre, viszont az orvosi műhibaügyekben, főként ha egy gyermek károsodással jön a világra, általában perdöntő annak elmulasztása.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés