hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Továbbörökített császármetszés?

Bécsi kutatók szerint kétszer nagyobb eséllyel szülik meg gyerekeiket császármetszéssel azok a nők, akik maguk is így születtek, írja az Index.

A PNAS-ben ismertetett tanulmány szerint a császármetszéssel született nőknél a saját gyerekük feje is ritkábban fér át a szülőcsatornán. A nők, akik téraránytalanság miatt császármetszéssel születtek, 2,8-szor nagyobb eséllyel szülik meg ugyanilyen körülmények között a gyereküket a természetes úton született nőkhöz képest.

Szüléskor előnyös a szűk medence az előrehaladás szempontjából, és megelőzi a medencefenék-problémákat. Ugyanakkor a baba túlélési esélyeit éppen az növeli, ha minél nagyobb. A szelekció tehát egyszerre részesíti előnyben a szűk csípőt és a nagy babát, de csak egy bizonyos pontig: ha a baba nem fér át a szülőcsatornán, az végzetes lehet számára. A természetes kiválasztódás nem tudja kiküszöbölni a medence és fej közötti, akár halált is okozó aránytalanságot, vagyis téraránytalanságot. A téraránytalanságok miatti születési problémák gyakorisága 20 százalékkal növekedett az elmúlt évtizedekben.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés