hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Soha nem volt még ekkora a kórházak adóssága februárban

Február végén 33,8 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak a fekvőbeteg-ellátók, közli a Napi.hu. 

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint az év második hónapjában már 33,8 milliárd forintra duzzadt a tartozásállomány. 

Soha nem volt még februárban ekkora adóssága kórházaknak, mondta Rásky László a Napi.hu-nak. Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint két hónap alatt 26 milliárd forintot halmoztak fel  az intézmények, korábban ekkora tartozást fél év alatt hoztak össze. Jó hír, hogy a kormány március elején 11,8 milliárd forintot csoportosított át az intézmények rezsiszámláinak kiegyenlítésre, tehát úgy tűnik, ezt a terhet kompenzálja a fenntartó. Kérdés persze, hogy mely intézmények és milyen elvek alapján részesülnek majd ebből a forrásból.

A négy orvosegyetemből három február végi adatát ismeri csak az OSZ, mert utóbbi intézmények adósságát az egyetemi modellváltás miatt már a MÁK nem monitorozza. A Semmelweis Egyetem adóssága minimális mértékben, 28 millió forinttal, 126 millió forintra nőtt, mondta Rásky László. Szeged és Pécs adóssága viszont jelentős mértékben emelkedett az elmúlt hónapban: a Pécsi Tudományegyetem 702 millióval 2,28 milliárd forintra, a Szegedi Tudományegyetem adóssága pedig 1,08 milliárddal 3,41 milliárd forinton zárt február végén.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink