hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Sikeres kettős lábtranszplantáció Spanyolországban

A világ első kettős lábtranszplantációját hajtotta végre egy spanyol orvoscsoport, visszaadva ezzel a reményt egy húszas éveiben járó férfinak a teljes életre.

A csapatot az a dr. Pedro Cavadas vezette, aki 2010 júliusában első alkalommal végzett teljes arcátültetést, akkor is egy spanyol férfin. De a nevéhez fűződik több nyelv, állkapocs és kar átültetés is. Ezúttal mintegy ötvenfős, sebészekből, aneszteziológusokból és nővérekből álló team segítette munkáját a valenciai La Fe kórházban végzett beavatkozásban.

dr. Pedro Cavalas

A donor testrészek előkészítésekor azokból minden vért eltávolítottak és a páciens vércsoportjának megfelelő vérrel helyettesítették. A műtét során először a csontokat kötötték össze, ezt követték az ínek, izmok és erek. Az új lábakat a combközép magasságában kapcsolták a testhez. 

A 14 órás operáció megadja az esélyt a közlekedési baleset fiatal áldozatának, hogy újra járhasson. Három hét elteltével  már kísérletet tehet térdei mozgatására, és körülbelül egy hónapon belül derülhet ki, hogy sikeresnek mondható-e a műtét. Két hónapon múlva pedig lábra állhat, igaz csak egy medencében, testsúlyának csak egy kis részével terhelve meg új testrészeit. Hat hónapot követően, ha nem lép fel semmilyen komplikáció és a fizikoterápia is sikeres volt, újra járhat.

Hosszú hónapok, sőt évek rehabilitációja és fizikoterápiája vár a férfire, illetőleg  erős, immun-szupresszánsokkal való kezelés, a testrészek kilökődését megakadályozandó. Gyógyulását egy pszichológus is figyelemmel kíséri majd.

Nadey Hakim professzor, aki az első kar, majd kettős kar transzplantációt végezte kételkedik. Szerinte kérdéses, hogy az új lábak hogyan fogják bírni a terhelést, ha ugyan nem lökődnek ki, és funkciójukat be tudják tölteni.

(forrás: Daily Mail)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés