hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Regulátor T-sejtek aktivitásának szelektív kontrollja a daganatok elleni küzdelemben

A Southampton Egyetem és a Milánói Molekuláris Genetikai Intézet munkatársai a PNAS folyóiratban számoltak be új felfedezésükről, miszerint a PIP4K lipid-kinázok gátlásával erősíthető az immunrendszer daganatellenes működése.

A jelenség hátterében az áll, hogy szervezetünk immunrendszere alapállapotban nagyon is alkalmas lenne a testben képződő daganatok elpusztítására: ezt a feladatot az úgynevezett effektor T-sejtek végzik, melyeket a regulátor T-sejtek irányítanak, például azért, hogy a szervezet saját, egészséges sejtjeit ne támadják meg. Ám számos tumor alakít ki olyan mikrokörnyezetet, amely a regulátor T-sejteket arra ösztönzi, hogy korlátozza az effektor T-sejtek tevékenységét, vagyis eltéríti a tumorellenes mechanizmust.

A kutatók a mostani vizsgálatban géntechnológiai módszerekkel gátolták a PIP4K enzimek termelődését, melynek hatására a regulátor T-sejtek figyelmen kívül hagyták ezeket az eltérítő üzeneteket, és az effektor T-sejtek aktivitása megnőtt.

A kutatók szerint a PIP4K enzimek gyógyszeresen gátolhatók, így az effektor T-sejtek tumorellenes hatása fokozható lesz a jövőben.

Forrás: Alessandro Poli el al., "PIP4Ks impact on PI3K, FOXP3, and UHRF1 signaling and modulate human regulatory T cell proliferation and immunosuppressive activity," PNAS (2021).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink