hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Rájátszás junk food-ból

Többet eszünk Szilveszter után, mint az ünnepek alatt, derül ki egy amerikai kutatásból, míg egy másik szerint az elhízás elleni harc új eszköze a képzeletbeli étel lehet.

Kapcsolódó cikkek

Bár sokan megfogadják, hogy az új évben egészségesebben fognak táplálkozni vagy lefogynak, ha túlsúlyosak, az emberek a legtöbb pénzt Szilveszter után költik élelmiszerek vásárlására, és az ekkor vásárolt élelmiszereknek a legnagyobb a kalóriatartalma.

A PloS ONE című folyóiratban publikált kutatás – New Year's Res-Illusions: Food Shopping in the New Year Competes with Healthy Intentions – szerint az új év elején az ünnepekhez képest 9,3 százalékkal több kalóriát vásárolunk; ez az év elején megvásárolt kalóriamennyiség a normális év közbeni kalóriamennyiséghez képest 20,2%-kal több. 

Mint a kutatók elmondják, az nem meglepő, hogy az emberek 15%-kal több pénzt költenek a karácsonyi ünnepek alatt élelmiszerre, mint egyébként, és az sem meglepő, hogy e pluszkiadásnak 75%-át egészségtelen ételek megvásárlására fordítják. Ami viszont meglepő, az az, hogy az ünnepek után továbbra is nagyobb mennyiségű élelmiszert vásárolnak az emberek, és bár ennek jelentős része az új évi fogadalmaknak megfelelően már egészségesebb táplálék, tovább folytatódik az egészségtelenek beszerzése is, olyannyira, hogy az ünnepek után vásárolt élelmiszereknek 9%-kal magasabb az össz-kalóriatartalma, mint az ünnepekre szánt ételeké.

Lizzy Pope és munkatársai 207 New York állambeli háztartást követtek 7 hónapon át, és megfigyelték élelmiszervásárlási szokásaikat. A megfigyelés 7 hónapját 3 részre osztották (az adatfelvétel 2010 júliusa és 2011 márciusa között zajlott): júliustól Hálaadásig – ez jelentette a normális, alapesetbeli vásárlás időszakát -, Hálaadástól Szilveszterig – ez számított az ünnepi költekezésnek -, illetve Szilvesztertől márciusig – ez volt az ünnepek utáni levezető időszak, ami aztán újrajátszásnak bizonyult az elfogyasztott kalóriák szempontjából. Mint a kutatók rájöttek: az emberek az új évben még egy kicsit az egészségtelen ünnepi kedvencekkel akarják kényeztetni magukat.

 

Képzeletbeli étellel a fogyásért

Az amerikai Salk Intézet kutatói egy olyan tabletta kifejlesztésén dolgoznak, ami becsapja a szervezetet, amely így azt hiszi, hogy jelentős mennyiségű kalóriát fogyasztott, ezért, hogy helyet csináljon a raktárakban, átkapcsol zsírégető üzemmódba. Ennek következtében megáll a hízás, kontrollálhatóbbá válik a vércukor-szint, csökken a vér koleszterin-szintje és a gyulladásos markerek mennyisége. Az egérkísérletből nyert ígéretes eredmények miatt hamarosan kezdődnek a humán vizsgálatok, nyilatkozta Ronald Evans, a Nature Medicine-ben publikált tanulmány vezető szerzője (Intestinal FXR agonism promotes adipose tissue browning and reduces obesity and insulin resistance).

Evans laboratóriuma már 20 éve kutatja a farnezoid X receptorokat, illetve a farnezoid X nevű proteint (FX), amelyek szerepet játszanak az emésztésben: az epesavak kiválasztásában, a zsírok és cukrok raktározásában. A tápanyagok szervezetbe való beáramlására való felkészülés részeként az FX receptorok az étkezés elején bekapcsolódnak, ennek következtében elindul az epesav-szekréció, megváltozik a vércukor-szint és a szervezet zsírt kezd égetni.

A gyógyszergyárak az elhízás, a diabétesz, a májbetegségek és egyéb metabolikus problémák elleni harc részeként olyan szisztémás szereket fejlesztettek ki, amelyek testszerte aktiválják az FX receptorokat, azonban ezeknek számos nemkívánt mellékhatása van. Evans és munkatársai megnézték, mi történik akkor, ha az FX receptorokat csak a bélben aktiválják, a máj, a vese vagy a mellékvese FX receptorait azonban érintetlenül hagyják. Ennek során kifejlesztették a fexaramin nevű molekulát, ami szájon át szedve nem szívódik fel a bélből, így szisztémás hatásai nincsenek, csak a bélben hat. Mint kiderült, a fexaramin használatával nemcsak hogy elkerülhetők a szisztémás mellékhatások, de még a súlycsökkentő hatás is nagyobb. A tablettával kezelt egereknél a zsírvesztésen túl csökkent a vércukor- és koleszterin-szint is, továbbá növekedett a kísérleti állatok testhőmérséklete - ami a metabolizmus fokozódását jelzi -, valamint fehér zsírt raktározó szöveteik egy része energiafelszabadító barna zsírszövetté alakult. A kezelés hatására megváltozott az egerek bélbaktériumainak összetétele is, azonban ennek az eredménynek az értelmezése még várat magára.

Mi az oka, hogy a csak a bélben ható FX receptor agonista jobb hatású, mint ha szervezetszerte aktiválnánk e receptorokat? A kutatók szerint ennek ahhoz lehet köze, hogy így a metabolizmus molekuláris útvonalai a természetes sorrendben aktiválódnak, úgy, ahogy az normálisan is történik az érkezés után. A fexaramin tabletta olyan, mint egy képzeletbeli étkezés, ugyanazokat a szignálokat indítja be, amelyek normális esetben is elindulnak, amikor valaki sokat eszik, így a szervezet elkezdi a helyfelszabadító műveleteket, hogy legyen hol raktározni a hamarosan érkező kalóriákat. Azonban a kalóriák nem érkeznek, és fontos megjegyezni, hogy a kezelés következtében nem nő az étvágy.

Mint a kutatók hangsúlyozzák, más elhízás vagy cukorbetegség elleni szerekhez hasonlóan, a fexaramin is a táplálkozási szokások és az életmód megváltoztatásával együtt lesz hatékony a terápiában.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink