hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Magyar diákok válthatják valóra egészségügyi innovációs ötleteiket

Pécsre és Budapestre érkeznek az EIT Health európai Innovációs Napjai

Az Innovációs Napok (iDays) egy különleges, évente megrendezett eseménysorozat, amelynek célja, hogy egy- vagy kétnapos programok során ösztönözze az egészségügyi innovációt az egyetemi hallgatók körében. Magyarország egyike annak a 20 európai uniós országnak, ahol idén ősszel iDay-t rendeznek: november 5-én a Pécsi Tudományegyetemen, november 7-én pedig a budapesti Semmelweis Egyetemen.

Október és november folyamán Európa-szerte 20 ország 31 helyszínén gyűlnek össze egyetemisták, hogy bemutassák és továbbfejlesszék az egészségügy digitalizálását célzó ötleteiket. Az Innovációs Napokat (iDays) a 140 vezető egészségügyi technológiai és gyógyszeripari vállalatot, kutatóintézetet és élvonalbeli egyetemet tömörítő és az Európai Unió támogatását élvező EIT Health rendezi meg. Az egy- vagy kétnapos programok során a diákok betekintést kapnak az egészségügyi innováció gyakorlati működésébe, és csapatokban birkózhatnak meg a való életből vett egészségügyi kihívásokkal.

Magyarországon két ilyen eseményt is tartanak. Az elsőt a Pécsi Tudományegyetem rendezi meg november 5-én a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetében és a BTK-TTK Vargha Damján Konferenciateremben. Ezt követően november 7-én az EIT Health egyik hazai tagszervezeténél, a Semmelweis Egyetemen lesz Innovációs Nap a Nokia Skyparkban. A pécsi eseményről a http://itdweb.hu/hub-collaborations-innovation-day-in-pecs-2019/, címen, a budapestiről további információ a http://obsz.njszt.hu/ifi/index.php/fieszta-2019/innovation-day címen érhető el.

Az események célja, hogy megmutassák azt a folyamatot, amelyen keresztül az ötletekből üzletileg is sikeres projektek válnak. A szervezők elsősorban olyan hallgatókat várnak, akik egészségügyi innovációs tartalommal vagy a digitális egészségügy területén írnak szakdolgozatot. Az Innovációs Napokon neves előadók és coachok ismertetik meg a diákokat a különböző innovációs eszközök gyakorlati használatával, a dizájnvezérelt gondolkodásmód fontosságával és az ötletek eladásának készségével.

A hallgatók multidiszciplináris, több terület szakértőit egyesítő csapatokat alkotnak majd, és az EIT Health hálózatát alkotó vállalatok, intézetek működéséből vett, valódi problémákat kell megoldaniuk. A feladatok megoldásához üzleti készségeiket éppúgy használniuk kell majd, mint digitális egészségügyi ötleteiket. A projektek megvalósításában profi mentorok segítenek majd a diákoknak. A csapatoknak szakértőkből álló zsűri előtt kell prezentálniuk megoldásukat, projektjüket, akik egységes pontozási szisztéma szerint ítélik majd oda a díjakat a legjobbaknak.

A győztes csapatok meghívást kapnak a Párizsban december 1-én sorra kerülő Winners Eventre, ahol találkozhatnak a többi résztvevő egyetemről érkezett hallgatókkal. Az eseményen a diákok további támogatást és erőforrásokat kapnak ötleteik továbbfejlesztéséhez, illetve az innovációs módszertan több további elemét is elsajátíthatják.

Hogy kiaknázza a Közép-, Kelet- és Dél-Európában nagy számban élő tehetségek tudását, az EIT Health a Regional Innovation Scheme (RIS) nevű program keretében támogatja a feltörekvő régiókat az egészségügyi innovációk kutatásában és fejlesztésében. A térségben működő EIT Health Hubok az idén másodszor kapnak lehetőséget arra, hogy megrendezzék Innovációs Napjaikat.

A teljes iDays-naptár itt olvasható.

(forrás: WS Hungary Kft.)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!