hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

„Olyan, mintha valaki felkapcsolná a villanyt a szívben”

A gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék a véráramban keringenek, visszaverik a hanghullámokat, és élesebbé teszik az ultrahang felvételeket – írja az SG.hu.

Jason Castle ultrahangkutató a GE Global Research (GRC) kutatólaboratóriumában mikrobuborékokkal kísérletezik. Ezek az aprócska, gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék a véráramban keringve kontrasztanyagként működnek, visszaverik a hanghullámokat, és segítenek az egyébként szemcsés ultrahang-felvételek élesebbé tételében. "Amikor befecskendezed ezeket a mikrobuborékokat, az olyan, mintha valaki felkapcsolná a villanyt a szívben" – jellemzi a lehetőséget a kutató, aki most a mikrobuborékok felhasználásával olyan ultrahang-készüléket kíván kifejleszteni, amellyel a mentők a helyszínen diagnosztizálhatják a beteget.

"Bárhol, ahol van véráramlás, ezek a mikrobuborékok utazni tudnak a véráramban" - teszi hozzá. "Ha valaki autóbalesetet szenvedett és belső vérzése van, azt azonnal meg tudjuk állapítani, mint ahogy azt is, hogy mely szervek sérültek és hol keletkezett vérömleny." A mentők sima intravénás injekcióval juttathatják be a mikrobuborékokat a vénába. A buborékok a vizsgálat után néhány perccel feloldódnak, és a gáz kilégzéssel távozik a szervezetbőlolvasható az sg.hu-n.

(forrás: SG.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés