2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Olimpia előtt: oltásoknak ellenálló mutáció Japánban

A Napi.hu szerint Japánban egyre jobban terjed az E484K nevű koronavírus-mutáció, amely relatív ellenálló az oltásoknak.

Egy tokiói kórházban tesztelt koronavírusos betegek körülbelül 70 százalékánál az E484K-mutációt azonosították, amely ismerten csökkenti az oltásvédelmet, közölte az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató alapján vasárnap a Reuters.

Az E484K mutációt 14 olyan személyből 10 olyannál mutatták kik, akiknek márciusban a teszteredménye pozitív volt a tokiói orvosi és fogorvosi egyetemi kórházban. A márciusig tartó két hónap során 36 covidos beteg közül 12 hordozta a mutációt, egyikük sem utazott külföldre az elmúlt időszakban, sőt nem számolt be arról, hogy találkozott volna az országon kívülről érkezett személyekkel.

A júliusban tervezett nyári olimpia előtt Japán a fertőzések új hullámával küzd. Az egészségügyi szakértőket különösen aggasztja a mutáns törzsek elterjedése, még akkor is, ha a lakosság nagyszabású oltása még nem kezdődött el.

A monoklonális és a szérum eredetű antitestek 10-60-szor kevésbé hatékonyak az E484K mutációt hordozó vírus semlegesítésében az eddigi vizsgálatok szerint, 2021. február 2-án az Egyesült Királyság orvoskutatói 214 000 mintát vizsgálva 11-ből mutatták ki Eek nevű változatot. Szakértők szerint a variáns elterjedése veszélyeztetheti a vakcinaprogramok hatékonyságát, mivel olyan génjei vannak, amelyek segítenek az emberi test immunválaszát elkerülni, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink