hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nincs haszna a prosztatarák szűrésnek

A British Medical Journal március 31-i online számában publikált egyik közlemény szerint, amelyben egy 20 évig tartó vizsgálat eredményeit ismertetik, a prosztatarák szűrés nem ment meg életeket.

Az Egyesült Királyságban minden negyedik újonnan diagnosztizált rák a prosztata rákja, és évente 10 000 ember hal meg emiatt. Múlt évben az a testület, amely a szűréseket szabályozza az országban, azt javasolta, hogy ne végezzenek rutinszerű prosztataszűrést. Most közölték, hogy ez az új vizsgálat további bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a szűrés által okozott károk jelentősebbek, mint az előnyök. (A fő kár a hamis pozitív eredményekből és a túlkezelésből adódik.) Ha nincs is rutinszerű szűrés, az 50 éven felüliek kérhetik, hogy végezzék el rajtuk a szűrővizsgálatot.

A most közzétett vizsgálatot Svédországban, Norrkoping városában végezték az olyan férfiakon, akik 1987-ben 50–69 évesek voltak, összesen 9026 személyen. Közülük 1494-ben háromévente prosztatarák szűrést végeztek 1996-ig, eleinte digitális rektális vizsgálattal, majd 1993-tól kezdve ezt a prosztataspecifikus antigén (PSA) vizsgálatával egészítették ki. A többi személy alkotta a kontrollcsoportot. Húsz év alatt a halálozási arányt nem befolyásolta a szűrés, bár megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a szűrt csoportban kisebbek és lokalizáltabbak voltak a daganatok.

Az Egyesült Királyságban minden negyedik újonnan diagnosztizált rák a prosztata rákja

„Eredményeink tükrében azt mondanám, hogy a szűrésből származó haszon nem indokolja a tömeges szűrést. Azonban e vizsgálatot több mint 20 éve kezdtük el, amikor még a PSA-t nem vizsgálták és a lokalizált prosztatarák kezelése nem volt olyan hatékony, mint ma. Ezért nem mondanám kategorikusan azt, hogy ha valaki aggódik a prosztatarák miatt, ne végeztesse el a PSA tesztet” – mondta dr. Gabriel Sandblom, a Karolinska Intézet munkatársa, a közlemény egyik szerzője.

Ugyanakkor tudni kell, hogy normális PSA szint esetén is a személyek 15 százalékának prosztatarákja van, és azoknak a kétharmadában, akiknek magas a PSA szintjük, valójában nincs prosztatarák. Egy korábbi vizsgálat szerint egyetlen prosztatarákos halál megelőzéséhez 1410 személyt kell szűrni, és 48-at kell kezelni.

Mindent összevéve, ma egyetlen testület sem támogatja a rutinszerű szűrést.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés