hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nincs előnye a gentamicin-kollagén implantációnak

Gentamicin-kollagén szivacs alkalmazása a fertőzések megelőzésére, colorectalis sebészetben.

Annak ellenére, hogy a colorectalis sebészetben kötelező a műtét előtti antibiotikum profilaxis, még ma is jelentős a műtétek utáni sebfertőzések száma, és ez nem lebecsülendő többletköltséget jelent az egészségügyi intézményeknek. A gentamicin-kollagén lokális implantáció 54 országban elfogadott megelőzésre, és 1985 óta több mint 1 millió ember részesült e profilaxisban.

Az USA 39 kórházába végezték azt a humán III. fázis vizsgálatot, amelybe 602 colorectalis műtéten áteső beteget vontak be. Valamennyi beteg a műtét előtt megkapta a rutin antibiotikum profilaxist. Az egyik csoportnál a hasüreg zárásakor, a fascia fölé behelyezték a gentamicin-kollagén szivacsot, a másik csoport volt a kontroll.

A gentamicin-kollagén csoportban 30%-ban, a kontrollban 20,9%-ban alakult ki sebfertőzés. A sebfertőzések kiértékelésekor az alábbiak is kiderültek: a felületes sebfertőzés előfordulása 20,3%, illetve 13,6%, a mély sebfertőzésé 8,3%, illetve 6% volt. A gentamicin-kollagén implantációban részesültek – a műtétet követően – gyakrabban jelentek meg a sürgősségi osztályokon, és közülük többen kerültek ismét kórházba, mint a másik csoportba soroltak.

E nagy multicentrikus vizsgálat azt bizonyította, hogy nincs előnye a gentamicin-kollagén implantációnak, sőt ebben a csoportban több volt a sebfertőzések száma, mint a kontrollokéban.

Forrás: N Engl J Med 2010; 363: 1038-1048.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés